Броени дни до първия Фестивал на драконовите лодки в Русе

Броени дни до първия Фестивал на драконовите лодки в Русе
Публикация   18 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     997

За желаещите да посетят събитието в Лесопарк „Липник“ ще бъде осигурен и допълнителен обществен транспорт

   Първият Фестивал на драконовите лодки в град Русе ще се проведе на 22 и 23 юни (събота и неделя) на гребната база в Лесопарк "Липник" край с. Николово. Събитието се организира от Община Русе и „Сдружение Драконови лодки“, и e под патронажа на кмета Пенчо Милков. То е с вход свободен, като ще предложи забавления за цялото семейство на открито.

   Официалното откриване на състезанията с драконови лодки ще е в 10 ч. в събота, като те ще се провеждат и през двата дни на гребната база в Лесопарка. В тях може да се включи всеки, който предварително е заявил участие и е посетил няколко тренировки. Надпреварата ще е с малка и голяма лодка с екипажи от 10 и 20 души, като дистанциите са по 200 метра.

   Фестивалът ще предложи и богата китайско-българска програма с музикални и танцови изпълнения, творчески работилници, занаятчийски изкуства, арт базар, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кулинарни изложби, места за храна и напитки и други забавления.

   „Това събитие е ново и вълнуващо за жителите на община Русе, а също и отлична възможност да потвърдим ангажимента си към развитието на спортните и културни инициативи в нашата общност. Очакваме този фестивал да даде тласък на интереса към водните спортове и да предостави на всички участници възможността да се включат в едно незабравимо изживяване. Провеждането му е и своеобразна и много важна подготовка за Световното първенство по драконови лодки през 2025 г., на което Русе ще бъде домакин - важно признание за нашия град и усилията ни в популяризирането на този динамичен спорт“, заяви кметът Пенчо Милков.

   Сдружение „Фестивал Драконови лодки“, което е съорганизатор при провеждането на атрактивния азиатски фестивал, е сформирано от група запалени фенове на спорта гребане с драконови  лодки. Основната му цел е развитието на спорта в България чрез организиране на фестивали първо в София, а след това и в други от по-големите градове в страната.

   „Получихме подкрепата и одобрението на Община Русе и лично на кмета Пенчо Милков, Българската федерация по кану-каяк и Посолството на Китайската народна република. Благодарение на изключително успешното издание на фестивала през 2023 г., тази година имаме удоволствието да проведем цели два. Стартираме с този в Русе, а след това и в София“, съобщават от „Сдружение Драконови лодки“.

   За желаещите да посетят събитието в Лесопарк „Липник“ ще бъде осигурен и допълнителен обществен транспорт, който ще тръгва и през двата дни от Централна ЖП гара, ще се движи по маршрут Борисова-Скобелев-Липник-Николово и ще спира на обръщалото между двете езера. Редовната автобусна линия Русе-Николово-Просена-Долно Абланово също ще влиза на територията на Лесопарка.

   Състезанията с драконови лодки стават все по-популярни по целия свят - вече в над 90 държави. Очаква се най-бързо развиващият се воден спорт скоро да бъде включен в олимпийската листа. Изключително зрелищните и атрактивни състезания обикновено се провеждат под формата на фестивал на драконовите лодки, включващ множество съпътстващи културни, музикални, танцови, спортни събития и представления, атракции за деца, базар с традиционни занаятчийски и арт продукти от цял свят, гурме кътове за храна и напитки и много други. Състезанията включват отбори с мъже, жени, деца и смесени. Спортът може да се практикува лесно от всеки. Фестивалът на драконовите лодки е включен от ЮНЕСКО в списъците на световното нематериално културно наследство. Драконовите лодки доставят на хората удоволствието от спортуване на открити, красиви места, близо до водата, с чист въздух и природа.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още