Над 5 хил. работни визи са издадени от началото на годината

Над 5 хил. работни визи са издадени от началото на годината
Публикация   18 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     741

Над 5 000 непалци и индийци са с трудови договори за работа в България и изместват българи и украинци в някои сектори

   Какво означава вносът на работници за работещите у нас? Кои професии ще заличи изкуственият интелект? Какво трябва да направи новата власт, за да задържи бизнеса у нас? Пред Нова телевизия говори предприемача, зам.-председател на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата и носител на орден „Стара планина“ първа степен Красимир Дачев.

   Според него в България не работи този, който няма желание. "Не работи само този, който не иска да работи. Има стотици хиляди млади хора, които не искат да работят. Майките и бащите им са навън и им изпращат пари, а те седят по цял ден в кафетата", каза бизнесменът.

   Дачев сподели наблюденията си, че в някои сфери не могат да бъдат намерени специалисти вече. "Няма квалифицирани хора, а другите за нищо не стават", посочи той.

   Над 5 000 непалци и индийци са с трудови договори за работа в България и изместват българи и украинци в някои сектори, показва друг репортаж на Нова телевизия. От четири месеца непалецът Киран работи като хигиенист. На 5000 км от дома - България вече му е на сърцето. Киран Хадкале е работник, дошъл отдалеч, който се определя като българин. В Непал е семейството му - съпругата и двамата му сина. Всеки ден говорят по телефона.

   Иска семейството му да дойде тук, но това е невъзможно в момента. ''Като си отида в Непал там ще говорим. Фирмата ми е обещала, че след три години ще мога да се върна", споделя той. Компанията му го разпределя да отговаря за чистотата в NOVA телевизия. Катя Петрова е мениджър на терен и споделя, че когато му разпределя задачи, той разбира. А думи като метла, лопата, парцал и кофа не го затрудняват.

   До преди няколко месеца животът му в Непал бил коренно различен. Работил е като учител и е преподавал на малки или големи деца. Сега Михаела Манасиева е негов мениджър. От началото на годината фирмата ѝ разчита все повече на работници от Непал. "Имаме около 30 човека и чакаме над 100. В последните години се изнемогва и това ни доведе до мисълта и желанието да пристъпим към чужденци", посочи тя.

   Михаела твърди, че работници от чужбина не означава евтина работна ръка. Ако работят на пълен работен ден, получават минимална работна заплата. Но битовите разходи са им покрити.

"Допълнителните разходи като спане, медицинска застраховка и други оскъпяват служителя, но в крайна сметка бяхме наистина притиснати до стената. Общо взето максимума е до трима човека в стая. Ако е по-голяма - случва се да са и по четирима. Разделени са на мъже и жени", разкрива тя.

   Киран и в Непал получавал минимална работна заплата, което се равнява на 236 лева. Въпреки по-високият стандарт на живот тук, успява да спестява. "Валутата ви е добра. По-висока е от тази в Непал. Един лев е 72 непалски рупии.  Каквото спестя, го пращам в Непал. Това е много малка страна и е много бедна. Много малко пари изкарваме там, а и няма работа като цяло, затова дойдох тук", казва той.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha