,, Гораинвест" подготвя възможността да стане доставчик на заготовки за изработване на моливи

,, Гораинвест
Публикация   17 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     1011

Средната заплата за хората, които са заети с дърводобив, е над 3000 лева

   Българската дърводобивна и дървопреработвателна компания подготвя възможността да стане доставчик на заготовки за изработване на моливи за турски производител и така да се пренасочи от пазар Германия, където към момента има спад на поръчките. Това съобщи  пред журналисти основателят на фирма "Гораинвест" АД инж. Валентин Новаков, който представи дейността на компанията заедно със синовете си Росен и Борислав Новакови, които от ученическите си години са заети в производството, а сега са на ръководни позиции в дружеството.

   Компанията разширява доставките си на заготовки за производство на ски за чепеларския производител на ски "Амер спортс", сред чиито брандове са Atomic и Salomon. Следваща година фирмата планира да инвестира 750 000 евро в линия за производство на масивни панели, съобщи инж. Валентин Новаков.

   Освен тези изделия компанията, която е основана през 1998 г. от професионалисти в областта на горското стопанство, като алтернатива на държавна структура и има бази в Русе и в Кубрат, произвежда още сърцевинни панели за мебелната промишленост; детайли за сглобяване на интериорни врати; заготовки на дъски и производство на дървени палети; дървесен чипс за производство на екобрикети. Основният материал, с който се работи е топола, липа и малко дъб, а производството е практически безотпадно, защото всеки съпътстващ дейността продукт намира своето приложение, обясниха от фирмата. Изделията от топола, които се отличават с това, че са леки, намират приложение в изработването на каравани, круизни кораби, подвижни стени за експозиционни зали. Като основен потребител на този продукт на фирмата е Италия, като той се влага основно в яхти.

   От компанията предоставят услуги като раздробяване на дървесина (чипс) за големи преработватели; пълна механизирана подготовка на почвата за залесяване; добив на дървесина с механизирана техника.

   Управленският и административен персонал на фирмата се състои от седем души, в дърводобива са заети 20 човека - оператори на горска техника и шофьори. В производствена фабрика в Русе работят 14 души - оператори на дървообработващи машини и технически персонал, а в производствената фабрика в Кубрат – 43-ма оператори на дървообработващи машини и технически персонал. Работниците преминават месечно обучение от комисия от техник и опитни работници.

   Средната заплата за хората, които са заети с дърводобив, е над 3000 лева, а в производството получат между 1500 и 1800 лева.

   Сред другите нови инвестиции на дружеството са линия за бичене на обла дървесина от 14 – 30 см – 2 000 000 евро; въжена линия за дърводобивната дейност - 450 000 евро, която ще позволи на дружеството да добива дървесина от островите по Дунав. Планирани са вложение и в дробилка в размер на 450 000 евро.

%image3%

   Фирмата има соларни системи от фотоволтаични панели за производство на енергия в производствена база в  Русе – 400 киловатпика, и в Кубрат – 1000 киловатпика.

Основните пазари, с които работи компанията, са Румъния, Италия и Германия. От дружеството отчитат лек спад на обема на оборотите от 17 – 18 млн. лева годишно, до сегашните около 14 – 15 млн. лева заради стагнацията на пазара за всякакви продукти. Сред причините за негативната тенденция е и цената на суровината, която преди две години е била, по думите на Новаков, необосновано вдигната, а сега се е нормализирала.

   В периода 2014 – 2020 г. фирмата е купила производствената база в Кубрат, която е оборудвана с производствените линии за сърцевинни панели, плочки за моливи, клинозъбно снаждане на дървесина и др. През 2015 г. е купен първият в България горски харвестър, чиято работа бе демонстрирана пред медиите. Купени са и горски транспортьори. През годините до днес са закупени още два харвестъра и няколко транспортьора за обла дървесина. Облата дървесина се транспортира от сечищата до производствените бази със собствени товарни автомобили, оборудвани със специализирани ремаркета.

 

/СЛС/



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още