Димитър Недялков: МТС подкрепя развитието и внедряването на водородните технологии в транспортния сектор

Димитър Недялков: МТС подкрепя развитието и внедряването на водородните технологии в транспортния сектор
Публикация   17 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     347

    Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя развитието и внедряването на водородните технологии в транспортния сектор. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков по време на официалното откриване в София на Дните на водородната електромобилност.

   „Автомобилният транспорт е един от основните замърсители на околната среда, особено в градовете. Затова е необходимо да се търсят повече възможности за насърчаване използването на чисти превозни средства и такива с нулеви емисии, каквито са водородните автобуси“, посочи заместник-министърът. Той отбеляза, че през последните години все повече общини се ориентират към обновяване на парка с екологично чисти превозни средства. „В бъдеще водородната технология би намерила своето място в системите на градския транспорт. Това ще допринесе значително за ограничаване вредните емисии и замърсяванията от транспорта“, допълни Димитър Недялков.

   Дните на водородната електромобилност в България 16 – 26 юли са част от европейската кампания за популяризиране на водородните технологии в транспорта в Централна и Източна Европа. На 16 юни в София пристигна демонстрационен водороден електрически автобус, с което стартираха дните на водородната електромобилност. Водородният автобус ще превозва безплатно всички пътници от 18 до 20 юни в София по тролейбусна линия 9 и на 26 юни в Стара Загора по автобусна линия 20.

   Организатор на събитието е Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия (BGH2A), с финансовата подкрепа на Съвместно предприятие „Чист водород“ и по проект JIVE 1 и 2 за 300 нови автобуса с горивни клетки с нулеви емисии и изграждане на свързваща инфраструктура за зареждане в 6 държави членки на Европейския съюз.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha