В Русенския университет се проведе 25-тата Международна научна конференция COMPSYSTECH'24

В Русенския университет се проведе 25-тата Международна научна конференция COMPSYSTECH'24
Публикация   17 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     357

Два от докладите на ученици от Математическата гимназия „Баба Тонка“ бяха отличени с кристален приз BEST PAPER

  В зала “Сименс” на Русенския университет беше открита 25-тата Международна научна конференция COMPSYSTECH'24. Заседанията на научните сесии продължиха на 15 юни 2024 г. (събота). Бяха представени 42 доклада на учени от 19 държави: Йордания, Канада, Киргизстан, Турция, Финлания, Мозамбик, Португалия, Грузия, Туркменистан, Казакстан, Нидерландия, Виетнам, Гърция, Румъния, Албания, Великобритания, Словакия, Испания и България.

   Организатори на конференцията са Министерството на образованието и науката на Република България, Съюзът по автоматика и информатика „Джон Атанасов” и Русенският университет “Ангел Кънчев”.

   Участниците в конференцията бяха поздравени от ректора на университета проф. д-р инж. Пламен Кангалов, който отбеляза важното значение на форума, неговата популярност и високото му ниво.

„Радваме се, че конференцията CompSysTech е вече утвърдена и става все по-популярна в страната и чужбина. Фактът, че днес участват присъствено и онлайн учени от 19 държави, е достатъчно красноречиво доказателство за това. Друго доказателство за притегателната сила и нивото на конференцията е фактът, че повече от 17 години докладите, изнесени на CompSysTech, се публикуват във виртуалната библиотека на Асоциацията по компютри - най-авторитетната международна организация в областта на компютинга и се индексират от SCOPUS. Много впечатляващ е и профилът на конференцията в Google Scholar. Това, че конференцията има импакт ранг, също е факт, който заслужава да бъде специално отбелязан.“, подчерта в приветствието си ректорът.

   Поздравителен адрес беше получен и от Председателя на Съюза по автоматика и информатика „Джон Атанасов“ проф. д-р инж. Коста Бошнаков.

%image3%

   Конференцията беше открита с музикално изпълнение на флейта от гл. ас. д-р Петя Стефанова, а към нея се присъедини и роботът Сана със своя танц.

   С доклади в пленарната сесия участваха доц. Канделария Гоя от Университет Ла Лагуна, Испания; доц. Антонио Мендес от Университет на Коимбра, Португалия; и проф. д-р Мая Димитрова от Институт по роботика – БАН.

   Най-добрите доклади бяха отличени с кристален приз BEST PAPER. Призовете и грамотите връчиха зам.-ректорът по международно сътрудничество доц. д-р Галина Иванова и проф. д-р Цветомир Василев – председател на програмния комитет на конференцията.

%image3%

   По идея на акад. Петър Кендеров в работата на конференцията всяка година участват с доклади и ученици, които са се изявили и вече имат определени постижения в областта на компютинга. Два от докладите на ученици от Математическата гимназия „Баба Тонка“ бяха отличени с кристален приз BEST PAPER. Ръководител на учениците е Сюзан Феимова.

Повече информация за конференцията можете да намерите в сайта: https://www.compsystech.org



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha