11 500 души в Русенско с подкрепа по Програма „Храни и основно материално подпомагане“ 2021 – 2027 г.

11 500 души в Русенско с подкрепа по Програма „Храни и основно материално подпомагане“ 2021 – 2027 г.
Публикация   17 Юни, 2024   /     Текст и снимка Румен НИКОЛАЕВ   /     422

5 500 са лицата в община Русе, които имат право и ще получат пакети, съобщиха от БЧК

 От 20 юни до 20 юли ще се раздават пакетите с хигиенни материали за община Русе по Програма „Храни и основно материално подпомагане“ 2021 – 2027 г. (ПХОМП). Това съобщиха днес на пресконференция Десислава Дивчева,  експерт в областната структура на БЧК  и Антоанета Ябанозова - директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК – Русе.от БЧК. 5500 за имащите право на тази помощ, а за областта- 11500 души.

   Подкрепата с материали за лична хигиена и поддържане на дома се предоставя за първи път благодарение на Управляващия орган в лицето на Агенцията за социално подпомагане (АСП), който успя да защити по-голям бюджет за Програмата през настоящия програмен период. Последните два вида хранителни продукти – месни консерви (говеждо в собствен сос и говежди кюфтета в бял сос), и хигиенните материали ще се раздават до 31 юли по график в цялата страна. Те са закупени от АСП и ще достигнат до нуждаещите се хора чрез бенефициента по операция „Подкрепа“ – Сдружение „Български Червен кръст“ (БЧК), който е отговорен за графика и пунктовете за раздаване. Списъците с правоимащите са изготвени от дирекциите „Социално подпомагане“.

   Основните пакети за едночленните и двучленните семейства съдържат по една месна консерва от двата вида и по една опаковка от различните видове хигиенни материали (тоалетен сапун, препарат за почистване на под, препарат за измиване на съдове, тоалетна хартия, шампоан за коса и тяло, паста за зъби, перилен препарат за тъкани, четка за зъби). Семействата с трима и повече членове ще получат и втори пакет с по още две опаковки от консервите и хигиенните материали. В пакетите, предназначени за семейства, в които към момента на изготвяне на списъците е имало момичета между 15 и 29 г., е предвидено да се добавят и дамски превръзки.

Съществена част от реализацията на операция „Подкрепа“ са и съпътстващите мерки, в които всеки от подкрепените трябва да бъде обхванат според индивидуалните му потребности. Част от мерките са насочване към социални услуги, подкрепа за достъп до здравеопазване, консултиране и информиране относно грижата за здравето, включително и за важността от поддържане на лична хигиена за това.

Пунктът се намира в Русе, на ул. “Тулча“ 15, като там има допълнителни означения на мястото с флагове на БЧК. Поради горещото време работното време е до 12.30 часа.

   От 11 юни 2024 г. започна раздаването на пакетите с хигиенни материали по Програма „Храни и основно материално подпомагане“ 2021 – 2027 г. (ПХОМП), съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Първо това се случи в община Ветово, на 12-ти- в Бяла и Ценово, на 13-ти - в Борово, Две могили и Иваново. В Сливо поле пакетите баха раздадени на 14 юни.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha