Енергийният министър ,,обеща,, под 1.5% ръст на цената на тока

Енергийният министър ,,обеща,, под 1.5% ръст на цената на тока
Публикация   17 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     544

Според Владимир Малинов спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да затрудни националната енергийна система на страната

   Увеличението на цената на тока за бита от 1 юли ще бъде под 1.5% средно за трите електроразпределителни дружества в страната, увери министърът на енергетиката Владимир Малинов в интервю пред бТВ. 

На последното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бяха изказани опасения, че токът може да поскъпне повече от предварителните разчети за 1.4% повишение заради наблюдавания в последните дни ръст на цените на електроенергията и природния газ на международните пазари.

Малинов обаче смята, че няма такива опасения. "Цената на тока ще поскъпне с по-малък процент от годишната инфлация в последните месеци. Причината за това е, че правителството взе решение да покрие дефицита във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" от близо 500 млн. лв., а също така и евтиният ток на АЕЦ "Козлодуй", който има съществен дял в енергийния микс - 49%", обясни министърът.

   Според него спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да затрудни националната енергийна система на страната, защото има достатъчно мощности и уверение за това дава и "Електроенергийният системен оператор".

На 15 юни, събота, за планов превантивен ремонт бе спрян шести блок на АЕЦ "Козлодуй" поради неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщиха от атомната централа.

Заради същия този проблем през 2023 г. блокът на два пъти бе спиран от експлоатация и бяха извършвани ремонтни работи.

От "АЕЦ Козлодуй" уверяват, че количеството на пропуска на топлоносителя е под постоянен контрол и към момента стойността му е по-ниска от съществуващите ограничения. Съобщава се, че няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй". 

"Сериозно се отнасяме към този рецидив в 6-и блок и предприемаме всички необходими действия, за да може да работи безаварийно", каза министър Малинов. 

В същото време той обяви, че няма докладвани никакви проблеми по отношение на 5-и блок, който от няколко дни работи, зареден с 1/4 американско ядрено гориво. Малинов припомни, че Агенцията за ядрено регулиране е извършила всички необходими изпитания и анализи, преди да сертифицира новото гориво.

   Енергийният министър коментира и недоволството на търговците на електроенергия от новата методика, по която КЕВР от 1 май  определя цената на балансиращата енергия. В резултат на това през май цените за недостиг и за излишък са неколкократно по-големи и рязко увеличават разходите на търговци и производители на ток.

"Всъщност този рязък скок в цените се наблюдава само в един ден от месеца - 19 май. През новата седмица ще обсъдим механизъм, с който да ги компенсиране за допълнителните разходи, които са за 30 млн. лв.

Тагове : ток , цени ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha