24 работници от Непал и Бангладеш трябва да започнат работа на 1 август в мебелна компания ,,Ирим,,

24 работници от Непал и Бангладеш трябва да започнат работа на 1 август в мебелна компания ,,Ирим,,
Публикация   17 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     1213

Работници идват и от Киргистан, ще подсилят ресторантьорския бранш

    Снимка: Румен НИКОЛАЕВ

   Русенска мебелна компания очаква първите си работници от Непал и Бангладеш. Двадесет и четири души трябва да започнат работа на 1 август, съобщи за БТА Николай Иванов, който е съсобственик и управител със своя брат Анатолий на мебелна фирма “Ирим” ООД.

   Те ще останат на работа в дружеството две години. Според представянето си и това дали ще се адаптират, има възможност работниците да останат и дългогодишно, каза Иванов, като допълни, че за привличането на работници от чужбина фирмата е използвала услуги на компания за подбор на кадри.

   За работниците от чужбина компанията осигурява настаняването, транспорта, храната. По договор те няма да получават по-малко от 500 евро. Когато се сложат и другите разходи, заплатите им достигат до средните равнища за фирмата, обясни Иванов.

В компанията работят около 500 човека, около 60 от тях са заети в администрацията и поддръжката, останалите са в производството. Средната брутна заплата в дружеството е 2200 лева, като минималната не пада под 1800 лева, а максималната достига до 3000 лева.

   Основният ни проблеми е свързан с кадрите и той се задълбочава, разказа Иванов. Компанията работи по дуална програма с техникума по дървообработване в града, но това е толкова малка част, която не ни е достатъчна, за да покрием кадровия дефицит, коментира Иванов. Компанията набира работници и от съседните села.  Наскоро "Ирим" се спредстави и в "Бюрото на труда" в рамките на Ден на отворените врати.

   В момента цените на дървесината вече са добри, спрямо миналата година дори се отчитат и някои намаления на основните суровини – плоскостите, коментира Иванов. За миналата година оборотът на компанията възлиза на около 90 милиона лева, а за предходната е бил 80 млн. лева, като за тази година от дружеството очакват ръст от около десет на сто. За тази година дружеството планира да инвестира в два нови камиона и нова по-бърза и по-модерна машина за пробиване. От създаването на компанията досега са инвестирани 35 – 40 милиона

Фирмата е създадена през 1990 г. от баща ни и майка ни. Впоследствие, преди 4 години, останахме да управляваме само ние с брат ми, разказа Иванов. Още преди демократичните промени баща ни е разбрал, че правенето на мебели му харесва, това му е било като хоби и впоследствие е започнал това хоби да го практикува и да изкарва някакви средства, описа Иванов историята на зараждането на идеята на неговия баща да се заеме с този тип производство.

Основната дейност на дружеството е производството на корпусна на мебел – кухни, секции, спални, коридорни мебели. Най-силни сме в кухните. Мека мебел и матраци са по-малка част в производството, каза Иванов. Половината от продукцията е предназначена за българския пазар, а другата част се изнася основно за Румъния, Гърция, Унгария, Република Северна Македония, Италия.

   Оказа се, че активно работят и фирми от ресторантьорския бранш и месопреработката в Русе. Вече има пристигнали работници от Киргистан, които ще получават 700 евро месечно, плюс квартира и храна. Бонус за нас е, че с тях общуваме и е се разбираме отлично на руски език, казаха още за Акцент.БГ работодатели.

   Разходите по наетите чужденци не са по-малко от тези, които се правят за работещите българи. Проблемът е, че няма желаещи да работят, категорични са русенските работодатели.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha