Понеделник, 24 Юни 2024

Адриан Нъстасе: Очаквам след изборите за ЕП да видим решение на въпроса с Шенген

Адриан Нъстасе: Очаквам след изборите за ЕП да видим решение на въпроса с Шенген
Публикация   16 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     544

България има известна преднина пред Румъния по отношение на подготовката за еврозоната, каза Нъстасе

    Противопоставянето на Австрия и Нидерландия спрямо влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство предизвиква сериозно разочарование в двете страни. Пътуването по суша остава големият проблем за България и северната ни съседка. Надявам се, че проблемът ще бъде разрешен след европейските избори, заради които правителствата в Западна Европа са подложени на натиск. Очаквам в месеците след вота да видим пълно разрешение на казуса с Шенген, това коментира Адриан Нъстасе, бивш премиер на Румъния, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria, излъчено в предаването "В развитие".

   България има известна преднина пред Румъния по отношение на подготовката за еврозоната, каза Нъстасе. Той се надява след изборите, новот правителство да подкрепи пътя на страната към еврозоната и допълни, че в Румъния ситуацията е малко по-сложна, тъй като не са изпълнени макроикономическите критерии. Важен аспект според него е съвместната работа между двете страни, която може да доведе до по-добри резултати.

   В Румъния влизането в еврозоната не е приоритет в момента. Нъстасе припомни, че през 2004 година страната е била близо до изпълнение на всички критерии, но впоследствие се появили други приоритети. Той обаче вярва, че след изборите през следващата година еврозоната ще стане отново приоритет за страната.

   Инфлацията е сериозен проблем и за двете страни, но в Румъния инфлацията е по-висока от тази в България. Причините за това са комплексни и включват както местни, така и външни фактори. Важен аспект е и социалната политика на правителството, която увеличава инфлацията чрез финансиране на социални проекти.

Противопоставянето на Австрия и Нидерландия спрямо влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство предизвиква сериозно разочарование в двете страни. Въпреки че част от проблема е решен с частичното присъединяване, основният проблем остава пътуването по суша.

    „Надявам се, че проблемът ще бъде разрешен след европейските избори, заради които правителствата в Западна Европа са подложени на натиск – заради статистиките за миграцията и ситуацията.  Очаквам в месеците след вота да видим пълно разрешение на казуса с Шенген.“

   Вижда се потенциал за балканско сътрудничество между България, Румъния, Гърция и Хърватия. Гостът припомни успешния опит от съвместната работа на балканските страни за влизане в НАТО и подчерта важността на ясната политическа воля за постигане на резултати.

   Според Нъстасе, за да подобрят позицията си в ЕС, България и Румъния трябва да се фокусират върху вътрешната си икономическа и политическа конюнктура. Той посочи като пример консенсуса, постигнат в Румъния през 1995 година, когато всички политически партии се обединиха около целите за влизане в НАТО и ЕС. Подобен подход, според него, може да доведе до по-добра позиция и по-голямо влияние в Европейския съюз.

Бившият премиер от периода 2000-2004 г. е най-високопоставеният политик, осъден за корупция в Румъния. 64-годишният социалдемократ бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор по две дела за корупция.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha