Над 500 деца и родители в Русе се включиха активно в мащабен спортен празник за превенция на зависимостите

Над 500 деца и родители в Русе се включиха активно в мащабен спортен празник за превенция на зависимостите
Публикация   15 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     650

    В рамките на забележителен по рода си спортен празник, обединил Световния ден на предизвикателството и кампанията „Заедно активни - аз и моето семейство“, над 500 деца избраха здравословния начин на живот пред изкушенията на улицата. Събитието се организира от Община Русе, Ученическа спортна школа-Русе, РУО-Русе, Българска федерация спорт за всички/БФСВ/, инициативата на журналиста Румен Николаев „Заедно да спасим Русе и децата от дрогата“ и е с финансовата подкрепа на ММС по „Програма за развитие на спорта за всички“.

   На спортното събитие присъстваха областният управител Драгомир Дамянов,  директорът на ОП „Спортни имоти“ Лъчезар Иванов, началникът на РУО д-р Росица Георгиева, идейният вдъхновител на „Заедно да спасим Русе и децата от дрогата“ Румен Николаев, областният координатор за община Русе към Министерството на младежта и спорта Елеонора Гурбанова и директорът на Ученическата спортна школа Мая Петрова, директорът на БЧК Антоанета Ябанозова.

   Все повече виждаме, слушаме и четем за ширещата се пандемия от разпространение на наркотици, където възрастта пада, а наркотиците стават все по-страшни и дори навлизат нови, които правят децата ни инвалиди за цял живот“, каза от своя страна Румен Николаев, който благодари на Община Русе за подкрепата. „Заедно трябва да обърнем гръб на вредните навици и субстанции, които ни правят зависими и водят до сериозни здравни последици“, допълни още Румен Николаев. От своя страна д-р Росица Георгиева посочи, че е щастлива, че вижда толкова много участници в мероприятието и благодари на Ученическа спортна школа и на треньорите, които работят там, както и на спортните клубове, а също и на БЧК за това че дават алтернатива на това какво могат да правят децата ни в свободното си време. „Добрата алтернатива е да се занимават активно със спортни дейности, това ще подобри тяхното здраве и ще ги отдалечи от вземането на наркотични вещества – нещо, което е бич в съвременното общество“, каза още началникът на РУО.

   По протежение на алея „Перистери“ и в двора на Английската езикова гимназия „Гео Милев“ бяха обособени места за демонстрации на участващите в проявата 18 спортни клуба от Русе. На всеки желаещ  бе предоставена възможност да вземе участие чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне за 10-15 минути без прекъсване в зависимост от физическите си възможности. Участниците можеха да избират дали да се включат в занимания по борба, джудо, бадминтон, футбол, бокс, акробатика, вдигане на тежести и др. В спортната проява взеха участие и близо 100 ученици от 11 учебни заведения, които бяха подкрепени от своите родители, както и служители на две от най-големите компании в региона.

   В рамките на кампанията „Заедно активни - аз и моето семейство“ русенци се включиха в различни развлекателни игри като народна топка, скачане на ластик, игра на дама, федербал и др. Организирано участваха ученици и техните родители от различни училища в града.На място бяха обособени и пунктове по „Първа долекарска помощ“ и „Превенция на водния травматизъм“ от БЧК и Регионалната здравна инспекция. Добрата организация, къоято създадоха Антоанета Ябанозова и Таня Тонева, позволи големият интерес на деца и родители да се забавляват истински. Веселячката не "Веселяците" Елена Христова с още две нейни момичета активно подканяха майси и децета им да премерят сили на скачане на ластик и раздаваха флаери със съвети за превенция срещу наркотиците.

  За участниците в проявата бе предвидена и томбола с множество награди, осигурени от Община Русе и РЗИ.  Родители изразиха задоволството от прояви като тази и изразиха мнение, че те трява да се провежат по-често, особено през ваканционните летни месеци.

   В културната програма на събитието участваха Мажоретен състав „Екстрийм“ към Общински младежки дом и Клуб по спортни танци „Настроение“. Организацията беше подпомогната и от Ученическа спортна школа с директор Мая Петрова. В  проявата се включиха и Клуб за спорт и танци „Фламинго Етно“ и танцьори от  ФТТ „Найден Киров”. Възпитаниците на главния художествен ръководител Богдан Донев, които  като магнит привлякоха публика- деца и родители, за които мястото се оказа тясно.

Националната кампания "Световен ден на предизвикателството" се провежда за 31-ви път и цели да насърчи и популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.

Тагове : деца , родители ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha