Вторник, 18 Юни 2024

Първенецът на випуска на немската гимназия Лъчезар Борисов е и носител на наградата „Русе – 21 век“

Първенецът на випуска на немската гимназия Лъчезар Борисов е и носител на наградата „Русе – 21 век“
Публикация   15 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     301

Общо 52 са отличните оценки от двата зрелостни изпита на възпитаниците на гимназията

 75 абитуриенти от Средното училище с преподаване на немски език /СУПНЕ/ „Фридрих Шилер“ в Русе получиха дипломите си на тържествена церемония в зала „Европа“ на Доходното здание. 50 от завършващите едно от най-елитните училища в региона са постигнали отличен успех по време на целия курс на обучението си, като 10 са пълните отличници. Те получиха дипломите си от областния управител Драгомир Драганов и кмета на Община Русе Пенчо Милков. Пълният отличник е Лъчезар Борисов. Освен отличен успех през петте си години на обучение, Лъчезар има 6.00 по матурата по български език и литература и 5.92 на зрелостния изпит по английски. Освен това през 2022 година става носител на наградата „Русе – 21 век“. Носител е и на редица други престижни отличия. Няма как да не се спомене, че редовно участва в национални и международни състезания. Винаги заема призови места в олимпиадите по английски и немски език, история и цивилизация, както и по гражданско образование. Днес той получи дипломата си лично от областния управител Драгомир Драганов. Най-вероятно Лъчезар Борисов ще продължи висшето си образование в Медицинския университет във Варна. Амбициите му са да се върне като лекар в родния си град и да бъде полезен на съгражданите си. „Пожелавам Ви да сте активни граждани и винаги да отстоявате позициите си. Носете духа на русенци и защитавайте доброто име на нашия град, където и да сте. Искрено се надявам, след като завършите висшето си образование, да се върнете в Русе и да търсите реализацията си тук“, каза Драганов към абитуриентите.

   „Днес Вие достигнахте пореден връх, който преодоляхте. Затова се гордеем с Вас. Убедена съм, че където и да отидете ще разнасяте славата на нашия град, така както Елиас Канети го е направил на времето“, заяви проф. д.н. Юлия Дончева от Русенския университет. „През всички тези години имахме вдъхновение и привилегия да работим с младите хора, които са основен наш капитал сега и в бъдеще“, сподели председателят на Обществения съвет към училището Тихомир Паламарков. Той отбеляза, че възпитаниците на училището са практични, рационални, нестандартни в мислене и постъпки, адаптивни, както и добре разбиращи своето място в живота. „Всеки от Вас има мисия в живота, следвайте пътя си с вяра, защото тя е най-мощната сила на света“, допълни още той. Приветствие беше отправено и от името на родителите с благодарност към учителите, които са дали знания във всяка сфера на учениците и са ги научили на поведение в обществото.

   „Успех във всяко едно начинание, бъдете достойни българи, знаещи и можещи и не забравяйте откъде сте тръгнали. Запазете в сърцето си най-прекрасните спомени. Винаги сте добре дошли в училището, смело преследвайте мечтите си. Дерзайте, мислете, мечтайте и откривайте“, с тези думи директорът на СУПНЕ се обърна към завършващите ученици. 

   Сред гостите на събитието беше и заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев.

   Резултатите от матурите сочат, че общо 52 са отличните оценки от двата зрелостни изпита на възпитаниците на гимназията. 37 ученици са постигнали резултат по-висок или равен на 5.50 на матурата по български език. 14 са отличните оценки по английски език и една е шестицата по първата задължителна матура, а именно български език и литература. Общият успех от дипломите на учениците е 5.54, като най-висок е на 12в клас 5.70. Сред дипломиралите се днес младежи имаше и двама ученици със специални образователни потребности, което е поредното доказателство за предоставянето на достъпно и адекватно образование в Русенско.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още