Вторник, 18 Юни 2024

В Русе над 230 служители от дежурните екипи отстраняват щетите след снощната буря

В Русе над 230 служители от дежурните екипи отстраняват щетите след снощната буря
Публикация   14 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     263

Апелът към гражданите е да бъдат внимателни и при интензивна буря, обилен дъжд или ураганен вятър да не предприемат пътувания

   С над 70 служители, автовишки и товарна техника ОП „Паркстрой“, ДЗЗД „Паркстрой“ и ОП „Комунални дейности“ действат по десетките сигнали за паднали дървета и клони след снощната буря. Фирма „Нелсен чистота“ е активирала всички 160 служители и цялата налична техника, като мобилни групи почистват и уличните шахти в Русе от паднали листа и наноси. Два екипа на „Пожарна безопасност и защита на населението“ също действат на терен, като в малките часове на денонощието са работили по отстраняването на паднали дървета и клони  в града и по сигнал в с. Червена вода.

   На дежурния телефон 112 са получени сигнали за паднало върху 4 автомобила дърво на бул. “Скобелев“, както и за затиснато от голям клон превозно средство на ул. „Юндола“. Работи се по отстраняването на падналата дървесна маса.

   Няма нанесени щети по електрозахранващата система на превозните сродства от общинския транспорт и тролейбусите се движат по разписание.

   Няма получени данни за прекъснато електрозахранване на територията на града и в малките населени места. Единствено в с. Долно Абланово уличното осветление към момента не работи, като екип на ОП „Комунални дейности“ работи по отстраняването на аварията. Към настоящия момент не са получени данни за прекъснато водоснабдяване в общината.

   По данни на Хидрометеорологичната станция в полунощ са паднали 10.5 литра дъжд на квадратен метър, като среднодневната норма за месец юни е 7 литра на квадратен метър. Дъждът е бил придружен със силна гръмотевична буря и шквал (вятър с променлива скорост), който е достигал скорост от 24 м/сек (86 км/ч). За цялата нощ са паднали общо 10.9 литра дъжд на кв/м.

   През днешния ден  прогнозата е от обяд до края на деня над Североизточна България да има интензивни и значителни по количество валежи от дъжд, съпроводени с гръмотевици и условия за градушки.

   Апелът към гражданите е да бъдат внимателни и при интензивна буря, обилен дъжд или ураганен вятър да не предприемат пътувания. Те трябва да внимават и за летящи във въздуха предмети, да не се движат в близост до жилищни сгради и строителни обекти, да приберат от терасите си всичко, което при силен вятър може да нарани преминаващите по тротоарите, а собствениците на строителни фирми да укрепят скелетата и оградите, тъй като те също са уязвими при опасно силен вятър.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още