Вторник, 18 Юни 2024

КЕВР ,,подгрява,, за по-голямо поскъпване на тока

КЕВР ,,подгрява,, за по-голямо поскъпване на тока
Публикация   14 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     237

ЕРП-та искат фиксирана такса "електромер" дори да няма потребявана ел. енергия

    Цената на тока за бита може да се повиши от 1 юли с повече от прогнозираните от КЕВР 1.4%. За това намекнаха от регулатора по време на последното обществено обсъждане на новите цени.

   "Ако започналото повишение на борсовите цени на електроенергията и на природния газ продължи до края на месеца, най-вероятно ще се наложи да преразгледаме предложението си за средно поскъпване на тока за бита с 1,39 процента от 1 юли", заяви ръководителят на работната група на КЕВР Пламен Младеновски, цитиран от БТА.

Председателят на КЕВР Иван Иванов, който преди време категорично обяви, че от 1 юли токът за бита ще поскъпне с около 2% и  "всички други тълкувания по темата са спекулации", също отбеляза, че тази прогноза е правена към 31 май и ако има съществено изменение на цените на електроенергията и природния газ, те ще бъдат отразени в решението на комисията за новия регулаторен период. 

Припомняме, че в началото на юни КЕВР обяви, че според тогавашните разчети от 1 юли увеличението на цените на тока за битовите клиенти на "Електрохолд" в Западна България да е с 2,74%, на EVN в Южна България - с 1,46%, а в Североизточна България "Енерго-про" дори леко да свали цената с 0.9%.

     Сега обаче се оказва, че сметките може да се окажат други и вече се чуха коментари, че лошите новини неслучайно идват следизборно.

   По време на заседанието в КЕВР във вторник от АЕЦ "Козлодуй" отбелязаха, че през новия регулаторен период ще имат повишени разходи, защото е предвиден планов ремонт на 6-и блок, който ще продължи 42 дни. Припомняме, че атомната централа първоначално внесе заявка в КЕВР за 30% скок на цената на енергията, която произвежда за регулирания пазар от 1 юли, но след това бързо я коригира почти на сегашното ценово ниво, след упреците от страна на енергийния министър Владимир Малинов.

   От НЕК също имат опасения. Общественият доставчик изрази резерви дали ВЕЦ-овете ще произведат предвидените количества електроенергия за бита заради ограничените водни запаси. И напомниха, че ПАВЕЦ "Чаира" не работи в момента, а до края на годината ще заработи с едва 25%.

   От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) не са съгласни с прогнозната цена за определяне на разходите по пренос на електрическа енергия. А електроразпределителното дружество "Енерго-Про" се оплака, че не са им признали разходи за енергийна ефективнот.

ТАКСА "ЕЛЕКТРОМЕР"

Другите две електроразпределителни дружества - "Електрохолд" и "ЕВН България", направиха интересно предложение. Те искат да се въведе цена за достъп за битовите потребители, която да отчита не потребените количества електроенергия, а инсталираната мощност.  На практика това означава, домакинствата да плащат определени суми, дори да не потребяват електроенергия. 

От  “Електроразпределителни мрежи Запад” (Eлектрохолд)  настояват това да стане още от 1 юли, предвид предстоящата либерализация на пазара на електроенергия за домакинствата.  Дружеството предлага таксата да бъде определяна в киловати на ден или в ампери.

От “Електроразпределение Юг”(ЕВН) предлагат битовите абонати да плащат такса за достъп, която да бъде еднаква за всеки месец от годината и да бъде плащана за всеки електромер.

"Подкрепям въвеждането на таксата за достъп за битовите потребители", заяви Александър Йорданов, член на КЕВР. Според него промяната на определянето на т.нар. "такса електромер" не означава увеличаване на цената, а по-справедливо разпределение на разходите. "Клиентите, които имат по-малко измервателни точки, консумират по-малка мощност, съответно ще заплащат по-малко. Тези, които имат повече измервателни точки, консумират по-голяма мощност, ще заплащат разходите, които предизвикват за достъп", обясни той.

От обсъжданията в комисията се разбра, че ще се мисли как точно да бъде определена новата фиксирана такса за домакинствата. 

И в момента има такса за достъп и пренос на електроенергия, но тя се определя на база на потребеното количество електроенергия, т.е. плаща се само, когато през месеца е ползвано електричество в имота. По подобен начин държавата иска да въведе и такса "водомер" - МРРБ отново пусна законопроект, в който всички домакинства ще трябва да плащат такса за достъп до ВиК мрежата, независимо дали този имот се обитава и ползва вода.

ДУПКАТА В ЕНЕРГИЙНИЯ ФОНД ОСТАВА 

Друга неяснота около цената на тока за бита от 1 юли е лошото финансово състояние на фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), от който се компенсират разходите за купуване на ток от обществения доставчик НЕК за регулирания пазар.

Фондът продължава да е с дупка от близо 500 млн. лв., отчете на заседанието на КЕВР директорът Диан Червенкондев.

Служебното правителство излезе преди две седмици с формално решение този недостиг да бъде запълнен с пари от държавния бюджет, но чак в края на 2024 г. По този повод министърът на енергетиката успокои, че постановлението е било необходимо сега, за да има регулаторът основание да определи поскъпване на тока за бита само с 2%. В противен случай от 1 юли би трябвало цените на домакинствата да скочат драстично, за да не работят на загуба електроразпределителните дружества.  

Червенкондев обясни, че дефицитът е формиран заради необичайното намаляване на цената на въглеродните квоти в Европа - от  90 евро на квота миналата година до 47 евро през февруари тази година. Той обърна внимание, че това е един от основните приходоизточници на фонда. И обясниМ, че в предишни години фондът е имал финансови буфери, но сега част от тези средства са били пренасочени за покриване на други разходи, като например компенсациите за небитовите потребители. 

РИСК ЗА ЕНЕРГИЙНАТА СИСТЕМА

Междувременно търговци на ток алармираха за драстичен скок на цените на т.нар. балансираща енергия, което застрашава финансовата стабилност на енергийната система. От Асоциацията за свободен енергиен пазар (АСЕП) и Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) са шокирани от новите цени за недостиг и за излишък, определени от независимия преносен оператор ЕСО за месец май, вероятно изчислени по новата методика на КЕВР. Тези цени десетократно ще увеличат разходите на търговците.

"Принудени сме да префактурираме директно разходите за балансиране за месец май на своите клиенти, от което може да последват съдебни спорове", казват търговците. Увеличават се и гаранционните обезпечения към ЕС и при създалата се ситуация повечето търговци няма да имат възможност да изпълнят. Така ЕСО ще трябва да прекрати участието им на пазара на електрическа енергия.

От двете организации предупреждават, че има рист от унищожаване на цял сектор от икономиката, като фирмите за изграждане и поддръжка на централи от ВЕИ, които нямат възможност да поемат тези разходи и ще бъдат принудени да прекратят дейност.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още