Вторник, 18 Юни 2024

Откриха 23-ото издание на „Панорама на средното образование“ в Русе.

Откриха 23-ото издание на „Панорама на средното образование“  в Русе.
Публикация   14 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     176

Водещи на събитието бяха учителката по български език и литература от Професионалната гимназия по и електротехника Анна Костадинова и единайсетокласникът Илия Русев

    23-ото издание на „Панорама на средното образование“ беше открито днес в Русе. Инициативата се организира от Регионалното управление на образованието /РУО/ и Общинската администрация. Форумът, който ще продължи до 15 юни на алеята пред хотел „Дунав“, беше открит от областния управител Драгомир Драганов, кметa Пенчо Милков и Слава Рачев, която е старши експерт в сферата на професионалното образование и обучение в РУО. Драганов определи инициативата като ефективна платформа за комуникация между бъдещите гимназисти и преподавателите от училищата в града. „Подобни инициативи поставят в центъра на образователната система ученика, което е гарант за успешен образователен процес и последваща реализация. Поздравления, че „Панорамата на средното образование“ дава ясна представа на седмокласниците в каква посока могат да продължат да се обучават. Убеден съм, че мероприятия от този род са сред най-добрите стимули за учениците да продължат образованието си със желание“, каза областният управител, който посочи, че инициативата дава възможност на бъдещите гимназисти да изберат и професията си.

От своя страна кметът Пенчо Милков каза, че като русенци сме облагодетелствани, защото имаме прекрасна палитра от различни училища, предоставящи уникални възможности за обучение. „Моментът за седмокласниците е изключително важен, защото училището е стъпка към мечтата, децата трябва да определят какви искат да бъдат и да мечтаят“, каза той. Слава Рачева благодари на ръководството на Община Русе за добрата съвместна работа при организирането на това важно за града събитие.

В „Панорама на средното образование“ участват представители на 19 професионални и профилирани гимназии, както и на средни училища от град Русе. Те представят пред кандидат-гимназистите и техните родители специалностите от професии и профилите, които са утвърдени в държавния план-прием в VІІІ клас за учебната 2024/2025 година. Същевременно ученици от различните училища през следващите два дни ще покажат знания и умения, придобити по време на обучението си, както и изделия, изработени от тях. Водещи на събитието бяха учителката по български език и литература от Професионалната гимназия по електроника и електротехника /ПГЕЕ/ „Апостол Арнаудов“ Анна Костадинова и единайсетокласникът Илия Русев. Именно тази година на тяхното училище се падна честта да подготвят сценария на събитието. Повече от шест десетилетия ПГЕЕ е в топ 10 на средните училища в областта, а възпитаници на гимназията редовно заемат призови места от редица национални конкурси. Още през септември тази година учениците ще прекрачат прага на новите си класни стаи, защото училището е изцяло ремонтирано и модерно оборудвано.

   През 2024/2025 учебна година специалностите, по които ще се обучават възпитаниците на ПГЕЕ са „Електрически инсталаиции“, „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“, „Компютърна техника и технологии“, „Компютърни мрежи“, „Приложно програмиране“ и „Системно програмиране“. Две от специалностите ще бъдат в дуална форма на обучение. Това са  „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“ и „Компютърни мрежи“. Началото на тържествената част беше дадено с изпълнение на фолклорни произведения от ученика от ПГЕЕ Алекс Кондев заедно с оркестъра „Дунавски гайди“. Последваха още български народни танци, изпълнени от танцьори в училището и Фолклорен танцов ансамбъл „Зора“, а след това квартет „Слънце“ с ръководител Наталия Константинова представи микс от песни на „Тоника СВ“. След това всяко от училищата представи по интригуващ начин защо бъдещите осмокласници трябва да изберат точно това училище. Събитието завърши с ревю на възпитаници на Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“.

   Сред гостите на събитието бяха още главният секретар на Областна администрация – Русе Ирена Тодорова, заместник-кметът по образование и култура Енчо Енчев, експерти от държавната и местната власт, както и представители на синдикатите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още