Вторник, 18 Юни 2024

Новите 17 български евродепутати - почти като старите, но и с някои изненади

Новите 17 български евродепутати - почти като старите, но и с някои изненади
Публикация   14 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     307

Преференциите пренаредиха листата на ПП - ДБ и в Брюксел отиват Никола Минчев, Радан Кънев и Ицо Хазарта

  • Най-сериозни размествания има в листата на ПП - ДБ, като преференциите пращат Никола Минчев, Радан Кънев и Ицо Хазарта в Брюксел.
  • От ГЕРБ досегашните евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Емил Радев продължават, а Илия Лазаров от СДС ще замести водача Росен Желязков, който се отказва.
  • Неясно е дали Кристиян Вигенин ще се върне отново в Европейския парламент на фона на сътресенията в БСП, където неофициално се говори, че ще бъде наследник на Нинова в ръководството.

   На втория ден след изборите официалните данни за преференциите в евролистите още не са известни, но въпреки това има все по-голяма яснота за хората, които България ще изпрати в Брюксел за следващите пет години. Сред тях има доста познати лица, натрупали опит и експертиза през последните години. Има обаче и сериозни размествания и очаквани изненади.

    Очакван силен преференциален вот при ПП - ДБ

Интригата кой ще отиде в Брюксел разбираемо бе най-голяма в коалицията ПП - ДБ - от една страна, защото това криеше потенциал за напрежение между съставните й части, а от друга - защото конкуренцията там бе най-сериозна. Както ПП, така и "Да, България" и ДСБ излъчиха силни и разпознаваеми кандидатури.

   В крайна сметка трите мандата, които наредилата се на трето място и на евровота формация, са, общо взето, ясни и наистина в голямата си част те са функция на сериозно пренареждане на листите. Според източници на "Капитал" най-много преференции е успял да събере водачът на партията Никола Минчев (ПП) - 43 740 гласа (без тези от чужбина).

   Втори е Радан Кънев (ДСБ) с 36 549 и Христо Петров - Ицо Хазарта (ПП) с 25 150. На опашката са Стефан Тафров (ДБ) - 16 318, и Елисавета Белобрадова (ДБ) - 14 573 (тук отново не са включени гласовете от чужбина). Така Радан Кънев, който беше пети в листата, и Христо Петров - шести, заемат местата на Стефан Тафров и Даниел Лорер и заминават за Брюксел. При тези резултати "Да, България" всъщност остават без евродепутат.

   За Радан Кънев това ще бъде втори мандат, като той бе активен през първите пет години в Европейския парламент по теми, свързани с енергетика, околна среда, социални и здравни въпроси и др. Христо Петров вече коментира, че ще отиде в Европейския парламент и ще се откаже от мястото си в Народното събрание, ако знае, че може да изпълни задачите, които си е поставил. Той водеше кампания с фокус европарламент и послание "Един човек променя политиката".

   Листата на ГЕРБ - СДС и този път идентична

С близо 474 хил. гласа, ГЕРБ - СДС са сигурните победители от тези избори. По информация на "Капитал" водачът на листата им за евроизборите Росен Желязков е избрал на остане в София. Той бе начело на две листи, като водеше и тази за Народно събрание от Благоевград.

   Има висок преференциален вот и размествания сред първите, но петте, които влизат в Европейския парламент остават същите добре познати лица: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Емил Радев. След оттеглянето на Росен Желязков ще има възможност да влезе и представителят на СДС - гл. секретар на партията Илия Лазаров.

   Кадрите на ГЕРБ за пореден трети или четвърти мандат имат добри позиции както в Европейската народна партия, към което политическо семейство принадлежат, така и в парламентарните комисии, в които участват. Андрей Ковачев работи в сферата на вътрешния пазар и защитата на потребителите, както и външна политика, Андрей Новаков в областта на европейския бюджет, регионално развитие и транспорт, Ева Майдел следи комисията по промишленост, изследвания и енергетика, където са основните теми за цифровия преход; Емил Радев бе зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в деветия Европейски парламент.

   Без особени промени и при ДПС

За ДПС, които остават втори, са гласували 295 хил. души и те отново изпращат трима евродепутати. Това би трябвало да са Джевдет Чакъров, съпредседател на партията, както и досегашните им представители в ЕП Илхан Кючюк и Искра Михайлова.

Засега няма яснота дали Чакъров ще се откаже от мястото си, но по-вероятно отговорът да бъда да, като това се е случвало предни пъти от лидерите на партията начело на евролисти.

Все още няма информация за броя на преференциите на Елена Йончева, а самата тя не отговори на позвъняванията на "Капитал". На миналите избори като водач на БСП за евровота тя успя да събере над 70 хил. персонални гласа. След включването й към листата на ДПС обаче, където преференциите не са толкова масово явление, шансовете й за разместване са далеч по-ниски.

Иначе Илхан Кючюк и Искра Михайлова имат високи позиции сред либералите в Европейския парламент, добре познати са и на българските избиратели с теми като Шенген, регионално развитие, икономика и външна политика, по които работиха активно последните години.

   По традиция патриоти и националисти имат своите няколко представители

Четвърти на изборите остават от "Възраждане" с почти 282 хил. гласа. Те за първи път ще бъдат представени в Европейския парламент и вероятно хората, които ще изпратят, са първите трима в листата - Станислав Стоянов, Петър Волгин, Рада Лайкова.

   Досега в предизборните студия виждаме предимно бившия журналист Петър Волгин, който коментира, че ще работи за реформиране на ЕС и намаляване на правомощията му, за запазване на българския лев и излизането от НАТО (макар това да не е стриктно европейска тема), за предоговаряне на споразуменията на България по Европейския зелен пакт (или Зелената сделка на ЕС).

От "Възраждане" първоначално се ориентираха към групата на крайнодесните в ЕС "Идентичност и демокрация", но впоследствие решиха да правят нова група в Европейския парламент заедно с изолираната от всички заради чуждо влияние "Алтернатива за Германия". Това обаче надали ще се случи.

  Изборен погром за БСП

С резултат от малко над 141 хил. гласа БСП изпраща едва двама представители в Европейския парламент (доскоро те бяха петима). Това според листите би трябвало да бъдат Кристиян Вигенин и Румен Гечев, но ситуацията може да се развие и по друг начин.

   Макар да има солиден опит в евроинституцията, Кристиян Вигенин също така се смята за много близък до председателя на БСП Корнелия Нинова и сега пред него се отваря алтернатива. Той е спряган и за евентуален неин наследник на ръководното място, след като Нинова подаде оставка. Ако наистина намеренията й този път са сериозни (Нинова е подавала оставка още два пъти, но тя така и не се реализира), това може да постави заминаването му в Брюксел под въпрос.

Що се отнася до Румен Гечев пък, има непотвърдени данни, че той е изместен от второто място с преференции от досегашният евродепутат Цветелина Пенкова. Това ще стане ясно скоро.

   ИТН мина бариерата на косъм

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" също за първи път изпраща свои представители в Европейския парламент. Очаква се това да бъде сценаристът Ивайло Вълчев.
Тагове : евродепутати ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha