Вторник, 18 Юни 2024

Радан Кънев: Държахме се като едно по-добре облечено и възпитано Величие

Радан Кънев: Държахме се като едно по-добре облечено и възпитано Величие
Публикация   14 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     256

   В един 4-годишен период от време ние си позволявахме да печелим гласовете на избирателите чрез една популистка радикализация на вота, която не отговаряше на политическите реалности в страната, т.е. държахме се като едно по-добре облечено, по-добре образовано и по-възпитано „Величие“ от Ветрино, но всъщност от центъра на София“, каза още той.

   Така евродепутатът Радан Кънев от "Демократична България" обясни пред бТВ една от грешките на коалицията, заради която ПП-ДБ е изгубила гласове. 

   "Няма да взема отношение по въпроса (дали "Демократична България" и "Продължаваме промяната" трябва да отидат на среща с ГЕРБ), но категорично ще подкрепя това, което вече чух от нашите лидери и то е, че изборният резултат показа недвусмислено, че мястото ни е в опозиция на следващото управление", каза още той.

  Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка за съставяне на правителство с първия мандат и излъчи преговорен екип, който да започне разговорите в понеделник. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Борисов се обърна към лидерите на партиите с думите, че не е време за ултимативното говорене, защото "светът е във война и пред голяма война, ако политиците в света не намерят начин да успокоят света чрез дипломация. Време е за мъдри мъже и жени".

   По думите на Кънев фактът, че коалицията ПП-ДБ е загубила 50% от гласовете си и е едва на трето място, показва, че "Продължаваме промяната - Демократична България" не е подходящ участник във властта. 

   "Няма да получим втория мандат. Имаме нужда от време – не да седим "диван чапраз" и да чакаме, а да се променим политически така, че отново да сме на нивото на хората, които традиционно ни подкрепят", каза още той.

  По думите ПП-ДБ са станали жертва на себе си.

   "Няколко пъти, когато бяхме по-силни от ГЕРБ, ние не намерихме формулата за управление с тях. Намерихме я едва тогава, когато ПП и ДБ заедно се оказахме по-слаби от ГЕРБ", поясни той.

   Кънев допълни, че втората причина за провала на последните избори е в това, че от позицията на по-слабите са проявили "умопомрачителна и граничеща с откровена глупост суета".

   "Ние хвърлихме тези двадесетина души в изпълнителната власт буквално на кучетата – да бъдат разкъсани от най-голямата партия в парламента, която не носи никаква отговорност", смята евродепутатът. Кънев допълни, че друга грешка е в носенето на отговорност за ключови министри, които се оказало, че не са на ПП-ДБ.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha