Вторник, 18 Юни 2024

Доц. Красен Станчев: ГЕРБ и ДПС дори не мислят за нови избори, ще има коалиция

Доц. Красен Станчев: ГЕРБ и ДПС дори не мислят за нови избори, ще има коалиция
Публикация   13 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     254

Според него, ако за трети път ГЕРБ откажат да направят правителство, след като са спечелили изборите

   ГЕРБ и ДПС нямат перспектива да отиват на нови избори и дори не мислят за това.

   Това прогнозира пред БНР икономистът доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

"Не виждам някакъв проблем в съставянето на правителство на относително широка нога - ГЕРБ с ДПС и подкрепа оттук и оттам. Мисля, че могат да управляват относително дълго - поне докато започне работа новият Европейски парламент. Възможно е отделни хора да бъдат привлечени като експерти", коментира той и подчерта, че е много слабо вероятно да има нови избори през есента..

   Според него, ако за трети път ГЕРБ откажат да направят правителство, след като са спечелили изборите, това ще се отрази много лошо на представянето им на бъдещи избори. 

"Онова, което се случва и на европейско, и на българско равнища, е много сложен диалог между онези, които в обозримо бъдеще винаги ще бъдат коалиция - като управляващи страната. ДПС и ГЕРБ нямат друга перспектива и по чисто правни причини. Ако до последните промени в Конституцията, главният прокурор, който и да е той, можеше да защитава бандитите от обществото, сега политиците сами трябва да защитават себе си и бандитите. Което е известен напредък, то е демократична процедура".

   България трябва да бъде по-решителна в подкрепата за Украйна, това ще се случи и на европейско равнище, посочи Красен Станчев:

"Това е най-важното, защото това е добре и за икономиката, и за бъдещето. Някои политики на ЕС ще бъдат променени към нещо по-добро и по-разумно. Политиките по зелената сделка и по минималната работна заплата ще бъдат омекотени. ... Много важно е, че ще бъде запазен конфедеративният характер на ЕС, което означава, че в областта на данъците, социалната политика и правораздаването ще има много силен национален елемент. Какъвто е първоначалният замисъл на ЕС".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha