Вторник, 18 Юни 2024

Община Русе и Инициативата ,,Заедно да спасим...,, обединяват усилия за популяризиране на спорта сред децата за сметка на наркотиците

Община Русе и Инициативата ,,Заедно да спасим...,, обединяват усилия за популяризиране на спорта сред децата за сметка на наркотиците
Публикация   12 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     338

   Представители на различни институции и неправителствени организации организират спортен празник, който обединява Световния ден на предизвикателството и инициативата „Заедно да спасим Русе и децата от дрогата“. Проявата под мотото „Заедно активни – аз и моето семейство“ ще бъде на 15 юни в Парка на младежта и е предвидено да започне от 10:30 ч., съобщи днес заместник-кметът на Русе по „Спорт и младежки дейности“ Борислав Рачев.

    Световният ден на предизвикателството беше на 17 май, но в Русе ще се отбележи по-късно, защото се съчетава и с Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици и наркотрафика – 26 юни, информираха организаторите на спортния празник. Сред тях са Община Русе, Ученическата спортна школа, в която над 900 деца практикуват целогодишно безплатно 15 вида спорт, Регионалното управление на образованието (Русе), Българският Червен кръст (БЧК), Българската федерация спорт за всички. 

   Финансирането е от Министерството на младежта и спорта по „Програма за развитие на спорта за всички“. В събитието ще се включат 17 клуба по акробатика, бадминтон, баскетбол, бойни спортове, бокс, борба, вдигане на тежести, волейбол, джудо, спортни танци и футбол, каза още Борислав Рачев. 

   Ще има и игри на дама, народна топка, скачане на ластик и други, в които ще могат да се включат децата и техните родители, добави журналистът Румен Николаев, който е идеен организатор на Инициативата „Заедно да спасим Русе и децата от дрогата“. Той добави, че разпространението на наркотици сред подрастващите се задълбочава и го сравни с пандемия.

   „Активното занимание със спорт подобрява физическата ни дееспособност, допринася за дълголетието и нашата работоспособност. Носи успехи. Това дава добър пример на децата и младежите, че трябва да се занимават в свободното си време със спорт и да бъдат активни. Това е и начин да се противопоставим на стоенето пред мобилните устройств, и търсенето на предизвикателства и удоволствие с наркотиците, и употребата на други вредни вещества“, каза началникът на РУО в Русе Росица Георгиева.

   Тя уточни, че има подадени над 100 заявки за участие в спортния празник от ученици от 11 образователни институции в града, както и на още близо толкова родители. Ще има и пунктове на БЧК, на които ще има демонстрации на първа долекарска помощ.

     По протежение на алея „Перистери“ и в двора на Английската езикова гимназия „Гео Милев“ ще бъдат обособени места за демонстрации на включилите се в инициативата 18 спортни клуба от Русе. Всеки желаещ ще може да вземе участие чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне за 10-15 минути без прекъсване в зависимост от физическите си възможности. Участниците ще могат да избират дали да се включат в занимания по борба, джудо, бадминтон, футбол, бокс, акробатика, вдигане на тежести и др. В спортната проява ще вземат участие и близо 100 ученици от 11 учебни заведения, които ще бъдат подкрепени от своите родители, както и служители на две от най-големите компании в региона.

   В рамките на кампанията „Заедно активни - аз и моето семейство“ русенци ще могат да се включат в различни развлекателни игри като народна топка, скачане на ластик, игра на дама, федербал и др.

   На място ще бъдат обособени и пунктове по „Първа долекарска помощ“ и „Превенция на водния травматизъм“ от БЧК и Регионалната здравна инспекция.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още