Вторник, 18 Юни 2024

Авариен ремонт на Дунав мост при Русе, предприемат всички мерки за избягване на струпването на автомобили

Авариен ремонт на Дунав мост при Русе,  предприемат всички мерки за избягване на струпването на автомобили
Публикация   11 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     60

Стойността на основния ремонт е 44 877 228,68 лв. с ДДС

   Нова организация на Дунав мост при Русе е въведена от днес до събота /15 юни/. Тя се налага поради извършването на авариен ремонт на настилката на съоръжението. На място със ситуацията се запозна заместник областният управител Георги Георгиев, който отговаря за координиране на дейностите между институциите. Той поиска от фирмата изпълнител и държавните структури, които имат отношение по въпроса предприемане на ефективни мерки и действия, така че да не се утежнява трафикът и да не се затруднява преминаването на туристи и тежкотоварни автомобили. „Настоящият ремонт е наложителен и пътуващите през Дунав мост при Русе трябва да проявят разбиране, защото предприеманите в момента дейности ще осигурят по-добри експлоатационни условия по време на предстоящия основен ремонт на съоръжението и така няма да се стига по никакъв начин до пълното му затваряне“, поясни заместник областният управител Георги Георгиев. Той отдаде голямо значение и на необходимостта от предоставяне на точна и конкретна информация пред обществеността от двете страни на река Дунав при възникване на евентуални проблеми и забавяне на ремонтните дейности. Георги Георгиев посочи още, че е създадена организация в резултат на която при натрупване на изчакващи леки автомобили се предприемат облекчени проверки от граничните власти по отношение на български и румънски граждани. Според заместник областния управител приоритетно трябва да се работи с фокус върху предоставяне на възможност за заплащане онлайн на таксата за преминаване през моста.

   За изкърпването на настилката поетапно се затварят малки участъци, по които се извършват дейности и в двете ленти, като трафикът се пренасочва в свободната лента. Дейностите започнаха днес сутринта в платното в посока Гюргево и се предвижда да се извършват само в светлата част на денонощието. През нощта няма да има ограничения за преминаване през съоръжението. Трафикът се регулира от пътни знаци и сигналисти. Аварийното изкърпване на настилката е необходимо, за да се гарантира безопасното пътуване през съоръжението. Дейностите ще спомогнат и да не се ограничава напълно трафика по време на предстоящия основен ремонт на моста. Във връзка в края на следващата седмица се планира среща между ръководството на Областната управа и Префектурата в Гюргево заедно с институциите, имащи отношение по темата. Предвижда се ремонтът да започне през юли като строителните работи ще се изпълняват без спиране на движението, а трафикът ще се регулира със светофар. Ще се работи ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Работният процес ще се организира и извършва поетапно на участъци така, че превозните средства да преминават двупосочно в платното, в което не се изпълняват строителни работи.

   Припомняме, че от въвеждането на съоръжението в експлоатация – преди 70 години, досега основен ремонт не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др.

   Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД „Дунав мост“. Стойността му е 44 877 228,68 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи по договор е 730 дни. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Дунав мост-ПИИ-Строл“. Стойността на техния договор е 848 400 лв. с ДДС.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още