Жътвата започва с екстремни температури, в складовете има още от миналогодишната реколта

Жътвата започва с екстремни температури, в складовете има още от миналогодишната реколта
Публикация   11 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     257

В Русенско леки дъждове се очакват от понеделник до петък, като по-активно ще вали на 13 и 14 юни

   Необичайните за юни горещини ще продължат почти до края на месеца, като леко понижение ще усетим на 14 и 15 юни, когато нивата на термометрите ще паднат от 32-36 градуса на 28-29. В южните райони от страната – Хасковско и Кърджалийско, дневните температури обаче ще достигант и до 40 градуса. Това сочат дългосрочните прогнози на Института по хидрология и метеорология, като от днес до петък експертите са обявили жълт код за високи температури в цялата страна.

   Лекото захлаждане от четвъртък до събота ще се дължи на очакваните превалявания с градушки, които във Видинско и Плевенско ще се активизират между 12-13 юни и 14-15 юни; в Пловдивско – от 13 до 15 юни; в Добричко – от 12 до 15 юни; в Благоевградско – от 12 до 14 юни. Преваляванията по Черноморието ще бъдат по-слаби, като в Бургаско те са само на 14 юни, а във Върненско – на 14 и 15 юни. В Русенско леки дъждове се очакват от понеделник до петък, като по-активно ще вали на 13 и 14 юни.

   След средата на месеца валежите постепенно спират, така че следващата седмица ще бъде много благоприятна за жътвата, която в Южна България вече започна и ще продължи по-активно в цялата страна.

   Жътвата на ечемик започна в южна България. Очаква се през тази седмица на места да започне прибирането и на пшеницата, каза зърнопроизводителят и председател на Българската аграрна камара Костадин Костадинов на открит ден на пшеницата в Кубрат.

   “Годината беше тежка, след една суха зима и студена пролет. Валежите, които паднаха през последния месец, върнаха надеждите на производителите за добра реколта. Но резултатите ще са ясни след прибирането на продукцията. Все още е твърде рано да говорим за цифри. Все пак след тежката минала година по отношение на пазарите, голяма част от земеделците са притеснени”, посочи зърнопроизводителят.

   По информация на Костадинов все още има непродадена продукция от миналогодишната реколта: “Много колеги са произвели продукция на по-висока цена, с по-висока себестойност и в момента имат очаквания и надежди поне да си върнат разходите”. 

Зърнопроизводителят от Кубрат Мариела Йорданова също сподели своите очаквания за реколтата от есенници тази година:

“Очакванията ни са за нормална година - нелоша, недобра. Късните пролетни дъждове действително донесоха надежда, но донесоха и болести, проблеми с бури и градушки на места. Не могат да се компенсират тежките щети от есенните и зимните засушавания и късните застудявания”.

Според Мариела Йорданова, която е и семепроизводител, земеделците, които добре са подбрали сортовия състав на културите в полетата и са разпределили риска, би трябвало да имат минимални щети: “Имаме щети от сушата, от замръз, от дъждове, но различните сортове са различни като устойчивост на тези биотични и абиотични фактори”.

Костадин Костадинов съобщи, че на 11 юни (вторник) в пловдивското село Златитрап Националната асоциация на зърнопроизводителите ще проведе официално откриване на жътвена кампания 2024. Той пожела на зърнопроизводителите успешна и безаварийна жътва, благоприятно време и добри добиви. Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha