Вторник, 18 Юни 2024

Близо 29% избирателна активност в Русенско на вчерашния вот 2 в 1

Близо 29% избирателна активност в Русенско на вчерашния вот 2 в 1
Публикация   10 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     268

    Приблизително 28.94% е била избирателната активност в област Русе на вчерашния вот 2 в 1, стана ясно от провелата се тази вечер пресконференция на председателя на Районната избирателна комисия /РИК/ Милена Хинкова. На предсрочните парламентарни избори вотът си са упражнили 57 441 от 198 468 имащи право на глас.

   В сравнение с предходните избори за Народно събрание от 2 април миналата година активността е с близо 6.8% по-ниска. Тогава до урните отидоха 35.68% от русенци. За евродепутати вчера гласуваха около 28.4% от жителите на региона или общо 54 546 души от 192 176 имащи право на глас.

 В момента се подготвя протокола на РИК за отчитане на резултатите пред Централната избирателна комисия /ЦИК/.

   Първа политическа сила категорично е ГЕРБ-СДС, следвани от Възраждане, по думите на Милена Хинкова. „Приключихме в този късен час, защото имаше много грешки в протоколите. Самите протоколи не бяха сложни, но секционните комисии изпитваха затруднение с обобщаването на резултатите. Фактор за това е голямата смяна на членове на секционни комисии, която настъпи, след като те бяха преминали обучение възможно най-късно на трети юни. Въпреки това в периода от пети до осми юни бяха сменени доста членове на комисии“, допълни Милена Хинкова. Също така тя отбеляза, че не е имало остри противоречия между политическите опоненти. Тя изрази благодарност към Областната администрация за добрата подготовка на залата, която е допринесла за създаването на оптимална организация.

    В рамките на следващия час се очаква ЦИК да оповести резултатите при обработени 100% протоколи от секционните избирателни комисии в област Русе.

Тагове : активност , вот ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още