По-ниска активност на днешните избори според ЦИК и социологически агенции

По-ниска активност на днешните избори според ЦИК и социологически агенции
Публикация   09 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     89

27,1% е избирателната активност към 18:00 часа на вота за национален парламент по данни от exit poll на агенция ,,Тренд”

По-ниска избирателна активност в сравнение с предишните парламентарни избори в следобедните часове отчитат както от ЦИК, така и от няколко водещи социологически агенции.

Към 16:00 ч. в изборите за членове на Европейски парламент активността е 20,89 %, а за Народно събрание е 20,44 %, съобщи заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

За сравнение, на 2 април миналата година, когато бяха проведени предходните парламентарни избори, активността към 16:00 ч. беше 27,27 %, посочи Матева.

Най-ниска е активността за избор на нов национален парламент в Сливен 15,14 %, най-високата е в Смолян – 27,09 %, обяви Матева. Аналогична е ситуацията и при гласуването за ЕП - отново най-ниска е активността в Сливен – 14,86 %, но тук с най-висока активност е Кърджали – 28,57 %. Машините, с които е преустановено гласуването днес в страната към ранния следобед са 117, като от тях извън страната са седем, за страната са 110. Във всички тези секции е преминато към гласуване с хартиени бюлетини, съобщи още Матева.

Към 17 часа отчетената избирателна активност за парламентарните избори е малко над 23%, а за европейските избори тя е малко над 24%, съобщи пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова.

"Това е една сравнително по-ниска активност от тази, която имахме на миналите парламентарни избори. Тогава към същия час нашата агенция е отчела 30% избирателна активност. А що се отнася до евроизборите през 2019 г. – активността тогава е била същата, каквато и сега", посочи тя.

   27,1% е избирателната активност към 18:00 часа на вота за национален парламент по данни от exit poll на агенция „Тренд”, направен по поръчка на NOVA. За европейския парламент към 18:00 часа са гласували 28,4% от имащите право на глас, сочат още данните на „Тренд”.

   Първите официални данни от екзитпол за изборите на 50-ото Народно събрание трябва да бъдат обявени към 20.00 ч., когато е краят на изборния ден у нас.  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha