Започна разпределянето по секции на изборните книжа, бюлетините и машините за утрешния вот в Русенско

Започна разпределянето по секции на изборните книжа, 
бюлетините и машините за утрешния вот в Русенско
Публикация   08 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     162

По последни данни от ЦИК жителите на областта, имащи право да упражнят вота си са 198 917

   Започна разпределянето на необходимите материали за безпроблемното протичане на изборите утре по всички 337 секции в Русенско. В този момент секционните избирателни комисии /СИК/ приемат изборните книжа, бюлетините и машините за утрешния вот по график. Процесът е организиран в няколко лъча, като целта е той да приключи в общините от региона до 18.00 часа тази вечер, когато се очаква всички секции да бъдат запечатани. Припомняме, че в 289 от 337-те образувани секции в областта ще се гласува машинно. От споменатия брой секции в областта 6 са допълнителни, а 7 са подвижни.

    Секциите по общини са разпределени както следва: в Борово 10, като в 8 от тях ще може да се гласува машинно. В Бяла секциите са общо 26, като две от тях са в Многопрофилната болница за активно лечение „Юлия Вревска“ и в Държавната психиатрична болница. Има и една подвижна секция, а машинен вот ще може да се упражни в 15 секции. Във Ветово секциите са 23, от които 2 са подвижните. Там машинен вот ще има в общо 19 секции. В Две могили секциите са 15. Електронно ще може да се гласува в 11 от тях. В Иваново секциите са 18, като машинен вот ще има в 12 от тях. Очаквано в Русе секциите са най-много – 217. В 203 от секциите в община Русе ще може да се гласува машинно. В бройката от 217 секции влизат три подвижни и четири допълнителни в двете университетски болници „Канев“ и „Медика“, както и в ареста, а също и в Центъра за психично здраве. В Сливо поле секциите са 17, като в 15 гласоподавателите ще могат да упражнят машинно правото си на вот. На територията на община Ценово има разкрити 11 секции, като 1 от тях е подвижна. В шест от секциите може да се гласува с машина. За секциите с възможност за електронно гласуване са осигурени по три ролки от специализираната хартия за бюлетини от машинно гласуване. Предвидена е и резерва. Колкото до хартиените бюлетини, техният брой е 394 300. 193 700 от бюлетините са предназначени за изборите за Европейски парламент. Останалите 200 600 са за народни представители.

   По последни данни от ЦИК жителите на областта, имащи право да упражнят вота си на предсрочните избори за народни представители са 198 917, а броят на избирателите за евроизборите в региона е 192 492 души. Най-много бюлетини бяха осигурени за най-голямата община – Русе, 142 600 за народни представители, а за Европарламент – 135 700. Общият брой на гласоподавателите в община Русе за предсрочния парламентарен вот е 142 127 души, а за Европарламент – 138 567. Най-малко избиратели и за двата вота има в община Ценово. Съответно 4246 за парламент и 4213 за евродепутати. Там ще бъдат разпределени общо 9000 бюлетини, по 4500 за всеки от двата вида избори. В секциите с над 300 избиратели вотът ще се проведе както на хартия, така и чрез машини за електронно гласуване. Начинът за гласуване зависи от желанието на избирателя, но има изключение в случаите, когато избирателят няма право да гласува на един от двата избора. Тогава той задължително гласува с хартиена бюлетина за вота, до който е допуснат. Хартиени бюлетини ще се използват задължително в секциите с под 300 души. В подвижните секции ще се гласува също с хартиени бюлетини.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още