Лесен достъп до дрога: Деца приемат наркотици чрез вейпове

Лесен достъп до дрога: Деца приемат наркотици чрез вейпове
Публикация   08 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     427

От здравното министерство обясниха, че от 10 октомври миналата година HHC e в забранителния списък за наркотични веществ

   Подрастващите могат да приемат абсолютно незабелязано дизайнерска дрога, чрез вейпове, които се разпространяват свободно онлайн. Само за няколко часа екипът на bTV успя да се сдобие с такова устройство.

   Електронните цигари съдържат HHC – производно на основното психоактивно вещество в канабиса. От октомври миналата година то е включено в забранителния списък с вещества, които носят висок риск за общественото здраве. Това го прави нелегално

   Екипът на bTV поръча онлайн такова електронно устройство за пушене - без никакви затруднения. То беше доставено до офиса на една от големите куриерски компании у нас.

   Офисът, от които е изпратена пратка, е в столичния квартал „Редута“, а подателят е „Димитров“. Той е написал, че в нея се съдържа „козметика“. Схемата се оказва позната на МВР.

   „По този начин много по безобидно се пуши трева, тъй като на повечето хора не им прави впечатление, че младежите пушат такъв тип вайпове“, обясни в студиото на „Тази сутрин“ Стефан Бакалов от отдел „Борба с наркотиците“ към Агенция „Митници“.

   93% от течността в електронната цигара, с която се сдоби bTV, e HHC. Веществото е посочено на опаковката.

   За bTV от здравното министерство обясниха, че от 10 октомври миналата година HHC e в забранителния списък за наркотични вещества. Правят се проверки в магазините – предимно около училищата.

   Заблуда е, че младите хора посягат към дрогата за да облекчат живота си – те търсят нещо ново и интересно, защо искат да са като по-големите и успелите. Това каза  д-р Александър Канчелов, който е специалист по психиатрия и лечение на зависимости.

„Всички подценяват тази опасност – обществото, училището, родителите и най-вече самите деца. Институциите би трябвало да имат последователна, цялостна и ефективна политика“, поясни той.

Според него предпазването на младите хора от прекрачването на разумните граници е грижа за бъдещето на България. Той е категоричен, че най-лесният достъп е голям проблем. „Деца на 12-13 години имат достъп до интернет и за тях не е проблем да си поръчат всичко“, поясни той.

   Екипът на bTV в Сливен присъства на една такава проверка.

   „По принцип всички продукти, които съдържат HHC, са обозначени. Изземват се и се третира като продажба на наркотици“, обяснява инспектор Коста Котавов от Икономическа полиция към ОДМВР-Сливен.

   „Не че не са ми го предлагали - предлагали са ми го, но има опасност да се случи нещо лошо на човека, който го купува“, обяснява Павел Аладжов, който е управител на търговски обект.

   „В курорта Слънчев бряг ги продаваха. Виждал съм такива устройства“, коментира темата и 21-годишният Октай Османов.

Обратно в София – в магазин за електронни цигари в голям столичен мол услужливо ни обясняват, че вейп с производно на канабиса можем да си купим, но само от техния сайт.

„Ако се забрани THC-O, ще се появи THC-P или нещо друго, което е с една променена молекула. На тези вещества, които коментираме: дали ще са HHC, HHC-O, HHC-P и така нататък - всички тези вещества не са познати за науката. По начина, по който се прилагат, могат да бъдат вредни. Възможно е някое от веществата да реагират при изпаряването и да се превръщат в нещо много вредно. Обаче кой може да ти го каже това – никой, защото то е един разграден двор от страна на тези дизайнерски наркотици“, категоричен е Александър Червенков от Българска асоциация за индустриален коноп.

Снимка: bTV

   Онлайн се предлагат и други вейпове „подходящи за ентусиасти на канабиса, които обаче не са в забранителния списък  в България“, показа още проверката на bTV.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още