Вторник, 18 Юни 2024

,,Тренд,,: ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място

,,Тренд,,: ГЕРБ се откъсват, голяма интрига за второто място
Публикация   07 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     231

Предизборната кампания не успя да реши основната интрига за вота

   Предизборната кампания за изборите в неделя не успя да реши основната интрига за вота - кой ще заеме второто място в надпреварата. ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 26.5% сред гласуващите.

   За второто място се борят Продължаваме промяната-Демократична България (15.3%),

                                            Възраждане (15.1%) и

                                                        ДПС (14.9%).

Това показват данните от проучване на „Тренд" по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите преди изборите за Народно събрание и Европейски парламент.

   Изследването е реализирано в периода между 29 май и 4 юни чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1007 души на възраст 18+.

   БСП запазва петата си позиция с 8.5% от гласуващите, а „Има такъв народ“ ги доближава с 5.9% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори.

   Близо до парламентарната бариера и с шанс за парламентарно представителство остава Солидарна България (3.4%). Синя България получава подкрепата на 2.1% от гласуващите. След тях се нареждат ВМРО (1.4%), Левицата (1.3%) и Български възход (1.1%).

   Опцията „Не подкрепям никого“ събира 4.4%, но резултатът не участва в разпределението.

   Според проучването във вота за народни представители ще участват между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди гласоподаватели.

   Интересът към изборите за Европейски парламент е по-малък и при тях активността ще бъде между 2 милиона и 300 хиляди и 2 милиона и 450 хиляди.

   Поради пренебрежителната дистанция между втория, третия и четвъртия, не можем да изключваме различна подредба при вота за Народно събрание и този за Европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на ПП-ДБ за Европейските избори, а БСП ще се представи с близо половин процент по-слабо на тях, сочат още данните. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha