Вторник, 18 Юни 2024

Новият дизел HVO100 вече може да се продава в Германия

Новият дизел HVO100 вече може да се продава в Германия
Публикация   07 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     747

Синтетичната алтернатива на дизеловото гориво е произведена от отпадъчни материали. Какво представлява този дизел, подходящ ли е за всички коли и колко струва?

   Въпроси и отговори за новия дизел

   Hydrotreated Vegetable Oils (HVO) е течно гориво от възобновяеми източници, което се произвежда главно от устойчиви остатъчни и отпадъчни продукти, например използвано олио. Новият продукт спада към семейството на парафиновите дизелови горива, обяснява германската обществена медия АРД.

   С помощта на каталитична реакция с водород растителните масла се превръщат във въглеводороди. Този процес напасва свойствата на растителните масла към изкопаемите горива, особено към дизеловото гориво.

   Добавката 100 към обозначението HVO означава, че става дума за чисто гориво, добито по този способ. Но HVO може да се смесва и с дизелово гориво, уточнява изданието.

   За да се предотврати зареждане с грешното гориво, се въвежда единното обозначение XTL, което трябва да се изписва както на капачката на резервоара на превозното средство, така и на бензиноколонката.

     Могат ли всички дизелови автомобили да работят с новото гориво?

  Преди да заредите автомобила си с новия дизел HVO100, трябва да се убедите, че този вид гориво е одобрено от производителя на колата ви. Това трябва да е отразено в спецификацията на автомобила и да е изписано върху капачката на резервоара. При съмнения винаги може да отправите запитване до производителя.

   В тази връзка АРД цитира проучване, проведено от германския автомобилен клуб ADAC, според което засега това важи само за ограничен брой модели. Пълен списък с марките автомобили, годни да употребяват новото дизелово гориво, публикува на сайта си Deutsche Automobil Treuhand (DAT). Списъка можете да разгледате тук

    Къде се предлага HVO100 и колко струва?

  Въвеждането на HVO100 е в ход, но ще отнеме време, докато новото дизелово гориво започне да се предлага на всички бензиностанции в цяла Германия, уточнява АРД. В това отношение скандинавските страни, но също Нидерландия и Италия, са по-напред от Германия.

   Бихте ли си купили този руски електрически автомобил?

    От ADAC са изчислили, че цената на литър HVO100 вероятно ще бъде с до 20 цента по-висока от тази на конвенционалния дизел B7 и приблизително равна на тази на дизел премиум. Сравнително високата цена на новото гориво се дължи главно на производствените разходи, уточняват от германското транспортно министерство.

    Какви са предимствата на новия дизел?

Според Федералното министерство на транспорта най-съществената разлика в сравнение с конвенционалния дизел се състои в това, че при производството на HVO е възможно да се пестят повече от 90% от емисиите на парникови газове. Към момента се пестят 87 на сто, гласят данните на министерството.

Освен това HVO100 отделя при изгаряне по-малко миризми, а емисиите на фини прахови частици, други частици и азотен оксид са по-ниски.

         Защо има и критики?

   Критиците на новото гориво се съмняват, че климатичният ефект ще бъде толкова осезаем. "Гориво, за което ще се използва стара мазнина за пържене, обиколила половината свят, тъй като идва примерно от Азия, за да се изгаря в Европа в двигатели с вътрешно горене, в никой случай не може да е устойчиво", казва за АРД Юрген Реш от екологичната организация Deutsche Umwelthilfe.

   Освен това за производството на HVO е необходим водород. Досега обаче водородът в Германия все още се произвежда предимно от изкопаеми горива - и това едва ли ще се промени скоро. Проучване на консултантската компания PwC сочи, че Германия и Европейският съюз вероятно няма да успеят да постигнат собствените си цели за "зелен водород" от възобновяеми енергийни източници. А това от своя страна поставя под съмнение твърденията за високата екосъобразност на горивото HVO100.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha