Вторник, 18 Юни 2024

БСП проведе срещи със синдикати на служителите в МВР и в МП

БСП проведе срещи със синдикати на служителите в МВР и в МП
Публикация   06 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     226

Бе поставен въпросът за отделен закон за пожарната безопасност.

   Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров, водач на листите на „БСП за България“ във Велико Търново и Хасково за парламентарните избори, Иван Иванов, водач в Русе и кандидатът за евродепутат Филип Попов се срещнаха с председателя на Синдикална федерация на служителите в МВР Илия Кузманов, члена на УС на СФСМВР Йоана Колева-Вълова и Станислав Загорски от Синдиката на служителите в затворите в България.

   Синдикатите приветстваха промените в закона за увеличение на възнагражденията на служителите в МВР. От БСП се ангажираха предвидената сума за това да бъде запазена и то да влезе в сила от 1 януари 2025 г.

   Обсъдиха се законодателни промени, свързани с уреждане на статута на служителите в МВР по ЗМВР и ЗДСл, както и мерки за защита на служителите в затворите от агресията срещу тях. Подчертавайки традиционно доброто взаимодействие между социалистите с СФСМВР, беше поет ангажимент за последваща експертна среща, на която да се обсъдят допълнителни нормативни поправки.

   Сред исканията на синдикатите беше колективен трудов договор за служителите по ЗМВР, за което получиха пълна подкрепа от БСП. Беше поставен въпросът и за въвеждане на минимални стандарти за полицейските сили на европейско ниво.

   По-късно Иван Иванов и Филип Попов проведоха среща с Венцислав Станков и Делян Симеонов от ръководството на синдикат „Огнеборец“, председателят на Съюза на синдикалните организации в МП Иван Иванов и председателят на пенитенциарните служители Славиела Атанасова.

  Синдикатите приветстваха приетия нов Закон за МВР, чийто вносител бе парламентарната група на „БСП за България“. Беше подчертана нуждата и от Закон за доброволчеството, който се прие само на първо четене, отново по инициатива на социалистите.

   „Досега ние сме били вносители на законодателни промени в МВР и имаме голяма степен на успеваемост. Ще продължим да се борим за колективните трудови договори във Вашата система, както и най-накрая да се уреди въпросът с униформеното облекло“, увери Иван Иванов.

   На срещата бе поставен въпросът за отделен закон за пожарната безопасност.

   Сред обсъдените теми бяха още нуждата от правна защита на служителите в затворите, както и допълнителни законодателни инициативи в полза на работещите в системата на Министерството на правосъдието, които да бъдат поставени на вниманието на бъдещите народни представители.

   „Трябва вече да се даде гласност за проблемите на служителите в затворите. Надявам се да заработи парламентът и да има правителство, защото от това безвластие страдате Вие. Нашата врата е отворена за Вас“, категоричен бе кандидат-депутатът Иванов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още