Вторник, 18 Юни 2024

Даниела Везиева: Каузата ни в Европа и моята лична кауза е постигане на авторитет и уважение за България

Даниела Везиева: Каузата ни в Европа и моята лична кауза е постигане на авторитет и уважение за България
Публикация   06 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     241

Кандидатът за народен представител в НС и кандидат за евродепутат изрази надежда избирателната активност да се повиши

   България трябва много бързо да направи правилния ход: да има стабилно правителство, което да бъде обединено от една обща стратегия и тя да е подкрепена от мнозинството в парламента, така че хоризонтът да не е няколко месеца, а да е поне 10 години. Това заяви в "Лидерите говорят. Стратегии на фокус“ на "Фокус“ кандидатът за народен представител в 19 МИР-Русе и водач на листата на политическа партия "Български възход“ за Европейския парламент Даниела Везиева.

"В последния месец политиците се поучиха от грешките си и видяха, че трябва да има диалог, че трябва всички да седнем на коалиционната маса и да се споразумеем в името на България. Това стои на дневен ред все по-силно и по-силно и като че ли всички осъзнават, че това е правилната посока.“

    Даниела Везиева изрази надежда избирателната активност да се повиши и е категорична, че всеки, който участва в обществения и политически живот трябва да носи ясна отговорност за думите си, защото манипулирайки общественото мнение и говорейки, че ще получим отново от същото, това води до обезверяване на хората, които не виждат никакъв хоризонт пред себе си.

              Необходимост от реформи

По думите й нужда от реформи има в почти целия спектър на общественият ни живот,  започвайки с икономическия сектор, минавайки през образованието и здравеопазването и спирайки се на социалния живот, който е средата, в която живеем – инфраструктура, училища, образователни центрове, културни центрове и най-вече общуване, от което според нея има остра липса.

"В икономиката задължително трябва да се направи една дългосрочна визия за развитие на всеки един от секторите както в индустрията, така в услугите, така и в земеделието. В образованието все повече виждаме, че се задъхваме за кадри в професионалната сфера. Крайно време е да направим националните минимуми, така че да бъде адаптиран свободният пазар на професиите, търсенето на свободния пазар към образованието, а не да продължаваме да обучаваме кадри, да ги правим добри и те да заминават навън. В здравеопазването ключово важно е вече да наблегнем на профилактиката и на доболничната помощ,“ добави тя.

             Икономика и финанси

   Условието за усещането за просперитет у българите е тясно свързано с развитието на икономиката в България, с развитието на малкия и средния бизнес. "Трябва да имаме производителност и реална работеща икономика, защото иначе ще продължаваме да имаме едни проинфлационни бюджети, без да се случва нищо в бизнеса, в инвестициите, капиталовите разходи,“ убедена е тя.

   Създаването на икономически зони според нея е решението за привличане на повече чуждестранни инвестиции, като философията на тия зони да е свързана точно с център в един икономически сектор, за да се развива т.нар. "кръгова икономика“. "Икономически зони, които да отговарят на всички съвременни изисквания, да представляват един малък град, в който има построени различните постройки с цялостната инфраструктура, включително и със социална инфраструктура, какъвто вариант ние предложихме в Плана за възстановяване и устойчивост за 6 такива зони. Тогава инвеститорите много лесно ще се ориентират къде и как да инвестират,“ обясни кандидат-депутатът.

   Според Везиева влизането в еврозоната и приемането на еврото е притеснително за повечето българи, тъй като малко се говори на тази тема. "Когато говорим честно, когато казваме нещата такива, каквито са, когато начертаваме хоризонтите такива, каквито са според всички икономическия анализатори, аз мисля, че това е правилният начин, а не да караме хората да се чудят.“

    Даниела Везиева подчерта, че трябва да се създаде икономически буфер преди да се влезе в еврозоната, за да има спокойствие у хората, че преминавайки към еврото, това няма да доведе до големи сътресения.

           Външна политика

   Три приоритета си поставя "Български възход“ за новия Европейски парламент. Според нея много е важно да променят параметрите на Зелената сделка и да се върнат в нормални граници, така че да имаме възможност да развиваме европейската икономика. Като друг голям проблем тя посочи административната тежест и безкрайните регулации, които се въведоха в последните няколко години, които спират малкия и среден бизнес. "Ние няма как да живеем в един затворен кръг в Европейския съюз, ние сме част от световната икономика и ако не реагираме бързо и гъвкаво, има опасност Европа да изостане много,“ смята тя.

  "Каузата ни в Европа и моята лична кауза е постигане на авторитет и уважение за България, така че децата ни да растат с традициите ни и с българските национални ценности. Тези 17 години ние по-скоро бяхме послушния изпълнител на това какво казва Брюксел, отколкото да отстояваме конкретно национални политики. Това, което ще отстояваме в Европейския парламент, е точно това: равнопоставеност на партньори и уважение за страната ни,“ категорична е Даниела Везиева.

  Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още