БСП се срещна с ръководителя на групата на ОССЕ в България за парламентарните избори

БСП се срещна с ръководителя на групата на ОССЕ в България за парламентарните избори
Публикация   06 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     63

   Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров, който е водач на листите на „БСП за България” във Велико Търново и Хасково, и Иван Иванов, водач в Русе, се срещнаха с Лусине Бадалян, ръководител на екипа на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за наблюдение на парламентарните избори.

   Представителите на БСП споделиха тревогата си, че в тази кампания се завръща страха сред хората да не загубят бизнеса или работното си място, ако не гласуват по определен начин, което се забелязва все по-често в малките населени места.

   Те отчетоха силна демотивация за участие в изборния процес, което обслужва политическите партии, разчитащи на твърди ядра и купен вот.

   Атанас Зафиров постави въпросът, че настояващата предизборна кампания е една от най-скъпите в последно време, а голямата част от средствата, които се изразходват от някои от партиите, са с необясним произход. Той обърна внимание на  един от изтеклите в медийното пространство записи на политически лидери, в които се говори за фалшиви дарения.

    Иван Иванов коментира промените в Конституцията, като подчерта, че БСП от самото начало е била против тях и е подала жалба до КС. Като аргумент той даде поправките, които силно политизират съдебната власт и институцията служебен кабинет. Изтъкнато бе, че служебен министър-председател е бивш председател на Народното събрание от ГЕРБ, отстранен от тази позиция заради заглушаване гласа на опозицията.

   Според представителите на БСП основен проблем на изборите остава купения и корпоративен вот, както и административния натиск, който определени общини упражняват върху населението. Коментирано бе, че комбинираното хартиено и машинно гласуване затруднява изборния процес и дава допълнителни възможности за фалшификации.

   В отговор на въпрос на г-жа Бадалян за представителство на жените, на малцинствени групи и на хора с увреждания в листите, бе изтъкнато, че БСП е единствената партия в България с подобни изисквания в устава си и те стриктно се спазват.

   Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Тагове : БСП , ОССЕ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още