Четвъртък, 20 Юни 2024

150 фирми от военнопромишления комплекс се събраха на международното изложение ,,Хемус" в Пловдив

150 фирми от военнопромишления комплекс се събраха на международното изложение ,,Хемус
Публикация   06 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     332

   150 български и чуждестранни фирми и организации от военнопромишления комплекс от 25 държави участват в Международното изложение за отбранителна техника "Хемус" в Пловдив. В рамките на форума ще бъде подписано споразумение между "Локхийд Мартин" и българско дружество за логистика и поддръжка на изтребителите F-16.

Форумът беше открит от президента Румен Радев.

   "Пълномащабната война на изтощение на Русия срещу Украйна изправя отбранителната индустрия и наука пред нови и непознати предизвикателства - както с липсата на достатъчно капацитет за произвеждане на необходимите количества въоръжение и боеприпаси, така и с бързото нахлуване и сблъсък на бойното поле на нови технологии и изкуствен интелект, които водят до високо асиметричен ефект. Убеден съм, че справянето с тези предизвикателства може да бъде постигнато само с обединяване на усилията от ЕС и НАТО и нашите партньори, с ангажирането на държавните ръководства за разгръщането на нови програми и методи за индустриално сътрудничество и обмен на технологии", посочи президентът Румен Радев.

„Износът на продукти в областта на отбраната от нашата страна през 2023 г. е на стойност 649 милиона евро. Това е ръст от 30% спрямо предишните две години“,  отбеляза заместник-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински и посочи, че това се дължи на доброто качество и конкурентната цена на българските продукти в областта на отбраната, както и на държавната подкрепа за нея. Той допълни, че през 2023 г. трансферът на отбранителни продукти в Европейския съюз е на стойност 1 милиард 518 милиона евро. И за сравнение посочи, че през 2021 г. този трансфер е бил само 60 милиона евро.

   Продуктовата гама на „Хемус 2024“ изцяло отговаря на актуалните потребности в отбранителната индустрия. Представен е пълен набор от едра габаритна техника до стрелково оръжие и боеприпаси. Специален акцент в изложението са новостите във военното дело – безпилотни летателни и мореходни апарати, изкуствен интелект – решения за обучения и приложение за борба с тероризма и киберзаплахите, иновации в стратегическите #комуникации, средства за наблюдение и контрол на данни в социалните мрежите.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha