Вторник, 18 Юни 2024

За 4 месеца банките печелят колкото преди за година

За 4 месеца банките печелят колкото преди за година
Публикация   06 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     285

Финансовите институции се радват на висока доходност от кредитите, за сметка на спестителите, чиито пари не се олихвяват

   Само преди три години банковата система у нас се поздрави с отчетена за първи път годишна печалба от над 1 милиард лева (1.4 млрд. лв. за 2021 г.). Сега тази летва е надхвърлена още в първите четири месеца на годината. Към 30 април 2024 г. банковата система е реализирала положителен финансов резултат в размер на 1.2 млрд. лв. след облагане, съобщи БНБ.

   Това фантастично представяне на банковата система у нас е резултат от завидни ръстове на печалбите през последните три години от порядъка на 60-70%, а понякога и 80% - нещо, с което малко индустрии може да се похвалят.

   Спрямо април миналата година увеличението на реализираната печалба след облагане е със 177 млн. лв. (17.1%).

   Затвърждава се тенденцията от последните две години на силно нарастване на доходността от лихви. За периода януари-април 2024 г. нетните приходи от лихви са 1.813 млрд. лв., което е с 25% повече от миналата година. Този ръст идва от кредитната експанзия и въпреки че банките поддържат лихвите на новосключените заеми - ипотечни и потребителски, ниски, то по старите договори върви плавното им увеличение с леки стъпки засега. На този фон масово банките - главно големите, държат лихвите по спестяванията на клиентите си на нулеви нива, т.е. нямат разходи за лихви.

   Въпреки завидните печалби банките не спират да увеличават таксите и комисионите по финансовите си услуги. Това показва и статистиката - за първите четири месеца на 2024 г. нетните приходи от такси и комисиони са 510 млн. лв., а година преди това са били 475 млн. лв.

   Логично е на фона на бум в кредитирането да нарастват и начислените провизии за евентуални лоши кредити. За първите четири месеца на годината те възлизат на 191 млн. лв., което е с 64 млн. лв. (50.1%) повече спрямо същия период на 2023 г.



Коментари

  •     Пламен Цветков 

    За съжаление това е за сметка на фирмите и хората, които не могат без банкови услуги. Банките стриктно си спазват стратегията - с малко увеличение, но за всички. Годишния резултат за фирмите е също космически нагоре спрямо предходни години. Всички банки работят като съвършен оркестър. ДА ГИ ПОЗДРАВИМ!

Коментирай

   captcha