ГЕРБ-СДС са с 9% преднина пред вторите ПП-ДБ. Това сочат резултатите от проучване на "Маркет линкс", реализирано в партньорство с Би Ти Ви.

   Изследването е проведено сред 1004 души над 18 г. в страната в периода 23 май – 2 юни 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

   Според данните на "Маркет линкс" ГЕРБ – СДС получават 24,7% подкрепа, а ПП-ДБ – 15,4%.

   Трета политическа сила ще е ДПС. За движението биха гласували 12,3% от анкетираните. С 11,1% подкрепа на четвърто място се нарежда "Възраждане".

   Петата позиция според проучването е за БСП. Социалистите получават 7,5%.

   На ръба за влизане в парламента са ИТН с 4%.

"Последното проучване на електоралните нагласи показва увеличение на желанието за гласуване", отчете Добромир Живков от "Маркет линкс".

   Той допълни, че "Продължаваме промяната - Демократична България" имат най-голям шанс да привлекат гласоподаватели от обявилите, че не са решили за кого да гласуват, които са над 10 процентни пункта. "Сред тях има много хора, разочаровани от коалицията, които не са решили кого да подкрепят", посочи той.

   48,3% от анкетираните са обявили, че ще дадат гласа си за депутати в Народното събрание, а 47,4% – за Европейския парламент.

   "Възможно е избирателната активност да е по-висока от тази през април миналата година за Народно събрание, а тази за Европарламента ще е по-висока от тази през 2019 г.", коментира Живков.