Вторник, 18 Юни 2024

Пресиан Костадинов: Да осмислим образованието през призмата на всеобщоно благоденствие

Пресиан Костадинов: Да осмислим образованието през призмата на всеобщоно благоденствие
Публикация   05 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     267

ВМРО-БНД предлага спешно увеличение на заплатите на българските учители като в рамките на две години стартовото възнаграждение да достигне 2500 лв.

   Пресиян Костадинов е доктор по съвременна българска история. Завършил е история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а към момента е учител в голяма русенска гимназия. Член на Организационния съвет на ВМРО-БНД, а също така е в управителния съвет на два спортни клуба – СК „Спартак“ и СК „Локомотив“ в Русе. В листата за народни представители на ВМРО за 19МИР-Русенски е под номер 107.

   В последните години в българското образование се забелязват няколко изключително лоши тенденции, които биха могли да създадат предпоставки за дисбаланси. От една страна това е завишаването на административната работа, от друга – липсата на недостатъчно усилия за подобряване материалното състояние на учители и преподаватели във ВУЗ, а от трета -липсата на сериозна и задълбочена реформа, която да възвърне цялата строгост и авторитет на българската образователна система.

   В какво се изразява това? На първо място, казва Костадинов, е обстоятелството, че в своята ежедневна работа българските учители например, са принудени постоянно да бъдат в обкръжението на различни по вид документи, които имат различни срокове и насоченост. Те трябва като опитни въжеиграчи да балансират между своята основна работа – да преподават и това да попълват, пишат, изпращат и следят за това всичко изискуемо под документална форма от тях да бъде предадено навреме и в срок. Това предпоставя трупане на прекомерна умора, а сред по-младите и до отказване от професията. Необходимо е спешна реформа, за да се смъкне от гърба на българските учители и преподаватели във ВУЗ тази административна тежест.

   От друга страна е въпросът за адекватното възнаграждение в системата. През последните години бе направено немалко за това да се повишат заплатите на учителите, но според Пресиян Костадинов това не е достатъчно. Към момента стартовата минимална учителска заплата е 1853 лева, което от обществото се разглежда като прекомерно много. За сравнение в съседните ни държави заплатата е в пъти по-висока от тук. Така в Румъния учителите печелят около 3700 лв. на месец, в Сърбия – 2450 лв. на месец, а в Гърция – близо 5000 лв. на месец.

   ВМРО-БНД предлага спешно увеличение на заплатите на българските учители като в рамките на две години стартовото възнаграждение да достигне 2500 лв.

   Необходимо е също така да се увеличи рязко възнаграждението на преподавателите в университетите. След последното повишение от 1 юли 2022 години стартовата минимална заплата на университетските преподаватели в България е 1500 лв. През настоящата година след протести  трябваше да се даде допълнително увеличение с 290 лв. на месец, но това все още не се е случило, тъй като няма на практика подсигурени пари.

   ВМРО-БНД предлага в съвсем кратки срокове възнагражденията на университетските преподаватели да достигнат 3000 лв. на месец, а увеличението на заплатите на административния и научноизследователския състав в университетите да бъде с 25%.

   От друга страна следва да се пристъпи към едно цялостно преосмисляне на учебната парадигма въобще. Трябва да се осъществи една реална реформа в образованието, която да върне в него цялата някогашна строгост и сериозност. Според Пресиян Костадинов е недопустимо да се говори за провеждане на държавни зрелостни изпити за завършване на 12. клас онлайн. Недопустимо е също така да се дават многократни възможности на учениците за явяване, тъй като това изпраща сигнал към тях, че системата работи за това те да имат право и възможност да се явят на изпит, когато решат, че имат настроение. Наложително е да се върнат оценките за поведение, а системата на санкциите и наказанията трябва да бъде сериозно преосмислена и завишена.

   Не на последно място приоритет трябва да е бъде физическата охрана на учебните сгради и пространствата около тях. Постоянното присъствие на полицията е повече от наложително, смята Костадинов.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още