Вторник, 18 Юни 2024

Новите банкноти с лика на Чарлз Трети вече са в обращение

Новите банкноти с лика на Чарлз Трети вече са в обращение
Публикация   05 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     379

Образът на монарха е върху банкнотите от 5, 10, 20 и 50 лири

   Във Великобритания от днес влизат в обращение банкноти с лика на крал Чарлз Трети, предаде "Ройтерс". Агенцията отбелязва, че това

  Изображение на Чарлз ще стои на новите банкноти от 5, 10, 20 и 50 лири, емитирани от "Банк ъв Ингланд" - британската централна банка. Съществуващите банкноти с лика на Елизабет остават в обращение.  "Този подход следва указанията на Кралското домакинство да се сведе до минимум екологичното и финансовото въздействие на тази промяна. Това значи, че новите банкноти с крал Чарлз Трети ще навлизат постепенно", заявиха от "Банк ъв Ингланд".

  Елизабет Втора е първият монарх, чийто образ се появява на британските банкноти, за разлика от монетите в Англия, на които стоят изображения на крале и кралици от повече от 1000 години.  Образци на новите банкноти бяха показани през декември 2022 г., малко след като в обращение влязоха монети с лика на Чарлз. Като се изключи изображението на новия монарх, оформлението на банкнотите не е променено.

  В последните години използването на пари в брой във Великобритания рязко намаля, тъй като потребителите предпочитат дебитните карти и други видове електронни плащания. По данни на Британския консорциум за търговия на дребно през 2014 г. плащанията в брой са представлявали повече от половината трансакции в магазините, но до 2021 г. те са спаднали на 15%, отчасти поради ограниченията заради COVID-19. През 2022 г. делът им нараснал до 19%.

  "Имаме ангажимента да предлагаме банкноти дотогава, докато те се търсят от обществеността. Пускането на тези нови банкноти в обращение е доказателство за този ангажимент", заяви днес управителят на централната банка Андрю Бейли.

  Миналата година британското правителство прие законодателство, което изисква от банките да осигурят наличност от пари в брой, отбелязва "Ройтерс".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha