Понеделник, 24 Юни 2024

Най-добрите нудистки плажове в света за 2024 г.

Най-добрите нудистки плажове в света за 2024 г.
Публикация   04 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     437

2024 г. вече се очертава като още една знаменателна година за голота по света - с гол круиз и голи плажни сватби на хоризонта

2024 г. вече се очертава като още една знаменателна година за голота по света - с гол круиз и голи плажни сватби на хоризонта.

По-рано тази година туристическата компания Bare Necessities обяви 11-дневно нудитско пътуване от Маями до Карибите в сътрудничество с Norwegian Cruise Line. То трябва да стартира през февруари 2025 г.

С междинни спирки на Бахамските острови и Пуерто Рико, „Голямата гола лодка“ се определя като „изживяване веднъж в живота“, предлагащо удобства за „всеки стил на голо плаване“.

Двойките пък скоро ще могат да се женят без дрехи на плажа Is Benas в Сардиния, който има зона, предназначена за нудисти. Новината беше потвърдена през май от Луиджи Тедески, кмет на Сан Веро Милис - най-близкия до плажа град. Той заяви:

   „Голотата няма нищо общо със секса. За натуристите това е философия на живот и е свързана с природата. Трябва да се уважава – така че защо не?“

Междувременно, има повече места от всякога за слънчеви бани, плуване или изграждане на   пясъчни замъци на голо по целия свят. От скалисти брегове до фини като талк пясъци и от големи градски заливи до уединени брегове, сега има стотици плажове, на които е напълно законно да се забавлявате без дрехи край морето.

Въпреки че плажните дестинации без облекло може да изглеждат като модерно изобретение, това, всъщност, е доста стара идея, продукт на иначе скромната викторианска епоха.

През 1880-те години американският поет Уолт Уитман възхвалява предимствата на „въздушната баня на Адам“ – неговите голи разходки и плуване покрай Тимбър Крийк в Ню Джърси, докато пише за „безплатния вълнуващ екстаз от голотата в природата“.

Канализирайки същото настроение, натуристкото движение се разраства в Европа и Северна Америка през първата половина на 20 век - с градски паркове, къмпинги и плажове, създадени за онези, които искат да изживеят природата голи в най-естественото им състояние.

Един от страничните ефекти на социално и сексуално либералните 60 години на миналия век е движението за „свободен плаж“, което доведе до разпространение на нудистки  пясъчни ивици по целия свят. Те са популярни и днес, като всяка година се появяват все повече и повече.

    CNN Travel представя 24 от най-добрите нудитски плажове, които можете да посетите по света през 2024 г.:

Разположен на около 30 минути път с кола от Пунта дел Есте, най-известният гол плаж в Уругвай гледа към залива Портесуело на брега на Атлантическия океан. Фотогеничните дюни и температурите на водата, които достигат 25 по Целзий и по-високи дори през зимата в южното полукълбо, добавят към привлекателността му.

След десетилетия на неофициално голо бягство, ивицата най-накрая получи легален статут през 2000 г. Оттогава удобствата се разшириха, за да включват курорта Hotel El Refugio Nudista Naturista.

   Nida, Литва

Хладното Балтийско море може да не изглежда като най-очевидното място за голо плуване. Но тази прекрасна ивица, разположена на дългата  пясъчна Куршска коса, предлага едно от най-живописните места в Европа за нудистка почивка.

Със своите покрити с диви цветя дюни (едни от най-високите в Европа) и крайбрежна гора, плажът е бил център на артистична колония от 19 век, която привлича много от водещите художници, поети и писатели от онова време. Ако вървите достатъчно на юг по протежение на плажа, ще стигнете до ограда, която маркира границата между Литва и Русия.

 

   Швеция може да е дом на много плажове, на които голотата е приета, но Agesta, намиращ се на около 15 километра южно от Стокхолм, е единственият официален нудитски плаж.

   Разположен в южния край на езерото Магелунген, пясъчните брегове на Agesta са популярни сред местните жители, както и сред търсещите спокойно място за бягство от оживената столица. Отворен от май до септември, този плаж е много добре поддържан - с маси за пикник, зони за барбекю, обществени бани и детски игрални прощадки.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha