Четвъртък, 20 Юни 2024

Осмото международно иновативно младежко Експо се проведе в Русенския университет

Осмото международно иновативно младежко Експо се проведе в Русенския университет
Публикация   04 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     378

Разнообразието на проекти, прототипи, експериментални модели, образци и демонстрации беше впечатляващо

   Пред сградата на Канев център беше открито Осмото международно иновативно младежко Експо, което бе заключително събитие на 24-тите Пролетни празници на науката в Русенския университет. Инициативата се проведе от Академичното ръководство и Студентския съвет на Русенския университет, под егидата на Министъра на образованието и науката и с участието на Националното представителство на студентските съвети в България.

   Зам.-ректорът по научноизследователската дейност доц. д-р Десислава Атанасова откри ЕКСПО’24. След нея приветствени слова към участниците и гостите поднесоха ректорът на Русенския университет – проф. д-р инж. Пламен Кангалов, областният управител г-н Драгомир Драганов, зам.-кметът на Община Русе – г-н Димитър Недев, г-жа Лидия Даскалова - експерт към дирекция "Висше образование" към Министерство на образованието и науката (МОН) и отец Марин – представител на Русенска света митрополия. Бяха получени и поздравителни адреси от организации, институции и представители на бизнеса.

   Радваме се да ви посрещнем в Канев център на университета на откриването на Осмото международно иновативно младежко Експо. В събитието участват студенти, ученици, младежи, представители на бизнеса и публичните институции, преподаватели и гости на университета. Изложителите ще обменят нови идеи, опит и съм убеден, че ще се развият нови интересни решения, които да бъдат представени на следващото изложение, каза ректорът проф. д-р инж. Пламен Кангалов, като пожела успех на участниците.

  В Осмото международно иновативно младежко Експо имаше над 200 участници, а на 37 щанда бяха представени иновативни продукти на ученически и студентски формации от България и Румъния.

   Разнообразието на проекти, прототипи, експериментални модели, образци и демонстрации беше впечатляващо. Част от атракциите на ЕКСПО’24 бяха 3D макети и 3D модели на различни обекти, имаше и още много други интересни разработки на участниците в ЕКСПО’24.

ИНОВАТИВНОТО МЛАДЕЖКО ЕКСПО се заражда като идея през 2014 г. в резултат на съвместна инициатива на Европейската комисия, Генерална дирекция Образование и култура и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие с нейната Програма за развитие на икономиката и заетостта, в сътрудничество с Министерството на образованието и науката, която прави проучването „Насърчаване на предприемаческия университет в Европа: проект HEInnovate - национален преглед: България". Констатациите в доклада за Русенския университет гласят, че предприемачеството е значима част от университетската стратегия и висшето училище е движеща сила за развитие на предприемачеството в по-широка регионална, социална и обществена среда. Затова е логично, форум като Иновативно младежко ЕКСПО да се зароди и провежда именно в Русенския университет.

Паралелно беше проведено още едно важно събитие за университета - Заключителна сесия на студентската научна конференция –  Best Paper’24 ",  в която се представят наградени с Кристален приз научни доклади на студенти, докторанти и млади учени, излъчени от научните журита на проведените през месец май Пролетни празници на науката и студентски научни сесии във всички факултети и филиали на Русенски университет "Ангел Кънчев".

Тагове : експо , РУ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha