Четвъртък, 20 Юни 2024

Проучване: ГЕРБ-СДС - 28,6%, "Възраждане" - 14,9%, ДПС - 13,5%, ПП-ДБ - 12,9%

 Проучване: ГЕРБ-СДС - 28,6%,
Публикация   03 Юни, 2024   /     akcent.bg   /     134

Убедителна преднина за ГЕРБ и шестпартиен парламент. Битката за второто място обаче, ще бъде оспорвана.

   Това не е прогноза, а моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната една седмица преди изборите. Изследването е проведено в периода – 25 май – 1 юни 2024 г. с 990 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция Медиана и е реализирано със собствени средства.

   Въпреки, че до изборите остават само седем дни, все още огромна част от хората, които традиционно гласуват на избори, се колебаят дали и за кого да гласуват (над 400 хиляди потенциални избиратели).

   При очакваната ниска избирателна активност (между 2.4 – 2.7 млн. избиратели пред урните), това е огромна маса колебаещи се избиратели, която може драстично да промени резултатите, ако се "люшнат" в една или друга посока. Засега, обаче, не се наблюдава подобна "вълна" (насочване) към никоя от основните политически формации. Може да се каже, че голямата част от тези избиратели търсят алтернатива, но не я откриват категорично на "политическия пазар".

   Към момента ГЕРБ е на първа позиция като увеличава дистанция си до 14 % с втория - "Възраждане". Битката за второто място обаче, ще бъде оспорвана. Разликата между втория, третия и четвъртия е в рамките на 2 % като и ДПС, и "Възраждане" имат, скрити от социологически изследвания, "козове". За ДПС това са изселниците в Турция и традиционните за тази партия механизми за контрол и активизиране на своите избиратели. "Възраждане" има значим скрит протестен потенциал, който не се отчита дори в пост електоралните изследвания (екзит пол). ПП-ДБ запазват шансове за битката за второ/трето място, но засега данните сочат, че ерозията в доверието към тях продължава (видно и от рейтинга на основните лидери на коалицията). Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН, като партията на Слави Трифонов вероятно ще може да излъчи и евродепутат.

   Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – "Синя България", "Левицата" и "Солидарна България". И трите формации подобряват позициите си в сравнение с две седмици по-рано, но все още са под 4%-ната бариера и за тях дните до изборите ще са решаващи.

   От другите партии забележимо присъствие се наблюдава при "Български възход", "МЕЧ" и ВМРО.

   Президентът Румен Радев се радва на най-висок рейтинг на одобрение с 54%, следван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с 33% и този на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 24 на сто. Корнелия Нинова и Слави Трифонов допълват топ пет на най-одобряваните политици у нас.

   Предстоящите европейски и парламентарни избори ще се проведат в условията на нараснала тревожност за бъдещето на Европа и света, и това вероятно ще даде отражение и върху резултатите от тях, очакват от „Медиана“. Близо половината от хората са убедени, че има значима опасност от световна война в непосредствено бъдеще. 

Източник: "Медиана" Източник: "Медиана"

 44% смятат и че Европа не върви на добре (животът на хората се влошава). Засега това не прераства в евроскептицизъм (желание да се напусне ЕС), но песимизмът е подчертан. 

Източник: "Медиана" Източник: "Медиана"

65% от анкетираните са отговорили положително на въпроса „Добре ли е за България, че е член на ЕС?", докато 19% оценяват негативно членството на страната ни в съюза. 16% не могат да преценят.


   Предстоящите европейски и парламентарни избори ще се проведат в условията на нараснала тревожност за бъдещето на Европа и света, и това вероятно ще даде отражение и върху резултатите от тях. Близо половината от хората са убедени, че има значима опасност от световна война в непосредствено бъдеще, а 44% смятат и, че Европа не върви на добре (животът на хората се влошава). Засега това не прераства в евро скептицизъм (желание да се напусне ЕС), но песимизмът е подчертан.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha