Д-р Росица Георгиева: Дисбалансът между избраните предмети за явяване на матура издава сериозен проблем за липсата на специалисти

Д-р Росица Георгиева: Дисбалансът между избраните предмети за явяване на матура издава сериозен проблем за липсата на специалисти
Публикация   31 Май, 2024   /     akcent.bg   /     735

   Началникът на РУО – Русе и общински съветник д-р Росица Георгиева представи по време на последното  заседание на Общински съвет – Русе обезпокояващи данни за явилите се на Държавните зрелостни изпити ДЗИ и ЗДИППК в Русенска област през настоящата година.

   В България едва 5,6% от зрелостниците в профелирани паралелки са избрали матура по математика. Само 59 зрелостници в страната са отишли на матура по физика или астрономия. 97 ученици са предпочели химия или опазване на околната среда. От друга страна 56% са избрали чужд език, представи данни пред старейшините Георгиева. 

   Допуснатите на изпита по български език и литература зрелостници в областта бяха 1 285 ученици, от които се явиха 1 258. Допуснатите на втори задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет бяха 580 ученици в региона, явиха се 579. Допуснатите на задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация бяха 706 ученици, а се явиха 695.

   Едва 5,6 на сто от зрелостниците от профилираните паралилки са избрали матура по математика. Само 59 зрелостници или 0,2 са избрали ДЗИ по физика и астрономия ФА. 97 или 0,4 % са избрали химия и опазване на околната среда ХООС.

 От друга страна, 56 % са избрали чужд език.

Всичко това е достатъчно тревожно, не по- малко от резултатите от матурите, но не буди тревога или коментар.

   България, а и Русе, не могат да просперират без инженери и развитие на индустриите с висока добавена стойност. Реалните индустрии-  химическите , информационните технологии, енергетиката са сектори, благодарение на които се случва разтежът на БВП.

  А те от своя страна имат нужда от специалисти, изучавали специалности и добили професии в съответната област, където се изучава по-задълбочено математика, физика и химия.

  

Инженерно- техническите и природно математическите специалности във висшите училища. Няма как да имаме добро икономическо образование без математика.

Русе     579                                                явили се

 ХООС         -   50 ученици                           2                           4 %

математ    -      261 ученици                       32                        12,26%

ФА               -   52 ученици                       5                           5,77 %

АЕ                -  579   ученици                    400                       69 %

ИТ                - 78     ученици                      5                            6,61

    От 579 ученици по математика – 261    или 45 процента



Коментари

  •     Янков 

    Физиономията на тази, ми напомня диктаторка в някои от Латиноамериканските страни.

Коментирай

   captcha

Прочети още