Четвъртък, 20 Юни 2024

Забраняват движението с електрически превозни средства в пешеходните зони

Забраняват движението с електрически превозни средства в пешеходните зони
Публикация   30 Май, 2024   /     akcent.bg   /     344

   След оспорван дебат, на днешната сесия на Общинския съвет бе решено с мнозинство да влезе в сила забрана за движение на индивидуални електрически превозни средства в пешеходните зони на Русе. Ограничението се отнася до паркове, градини, площади, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, както и в рамките на кръстовищата с пресичания на пешеходни зони.

    С внесеното предложение се допълва съдържанието в Наредба 18, която регламентира изискванията, свързани с движението на превозните средства  за общо ползване в град Русе. Добавеният текст включва изключение за пешеходци при движение чрез бутане на индивидуални електрически превозни средства.

   „Електрическите превозни средства ни помагат в борбата с мръсния въздух. Нашата главна цел е да регламентираме тяхното движение, а не да го забраняваме заради няколкото нарушители на обществения ред. Контрол вече се извършва – и с камери, и на терен, като в резултат на разговори с ОД на МВР от миналия месец вече има няколко задържани електрически превозни средства“, заяви кметът Пенчо Милков. Той допълни, че не е регламентирано общински полицаи да налагат глоби по Закона за движение по пътищата, освен за неправилно паркиране.

   Гласуваното решение е продиктувано от липсващата уредба в действащото законодателство, която следва да осигури безопасното придвижване на лицата с индивидуални електрически превозни средства (електрически тротинетки). Липсата на ясни правила при използването на индивидуални електрически превозни средства е предпоставка за настъпването на пътни инциденти, застрашаващи здравето и живота на уязвимите участници в движението.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha