Вторник, 18 Юни 2024

Tретото общинско състезание по роботика за деца се проведе в Русенския университет

Tретото общинско състезание по роботика за деца се проведе в Русенския университет
Публикация   30 Май, 2024   /     akcent.bg   /     252

В спортната зала на университета препускаха и танцуваха роботи

   В спортна зала „Академик“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ се проведе третото общинско състезание по роботика за деца от 3 и 4 клас в Русе.

   Събитието се организира по инициатива на Община Русе и се реализира съвместно от преподаватели и служители на Русенската Алма Матер и на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Център за ученическо техническо и научно творчество (ЦПЛР–ЦУТНТ-Русе). Генерални спонсори на третото издание на събитието са Хуауей Технолоджис България ЕООД, Сименс ЕООД и Издателство „Просвета - София“ АД.

   Гости на състезанието бяха ректорът на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов, председателят на Общото събрание на университета акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет, зам.-кметът на община Русе  Енчо Енчев, г-жа Анелия Ангелова – старши експерт в РУО-Русе,  Цветослав Димитров - директор на дирекция „Образование и култура“ в община Русе,  Велислав Йончев - директор на ЦПЛР-ЦУТНТ – Русе,  Рая Гунчева от екипа на фирма „Хуауей“.

   Събитието откри проф. д-р Пламен Захариев, ръководител катедра „Телекомуникации“ в Русенския университет.

Приветствие към състезателите и гостите отправи ректорът на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов.

    Добре дошли на територията на  Русенския университет. Радвам се, че третото поред общинско състезание по роботика за ученици се провежда на територията на Русенския университет. Пожелавам в бъдеще след завършване на средното си образование да сте студенти на Русенския университет, обърна се ректорът към състезателите. Той благодари на организаторите и на спонсорите, които подпомогнаха провеждането на състезанието и пожела успех на участниците.

   Зам.-кметът на община Русе  Енчо Енчев също благодари на организаторите на събитието, като посочи, че високотехнологичното обучение е пътят, който би могъл да осигури по-добро бъдеще на нашите възпитаници и подчерта, че във всички учебни заведения в община Русе се изучава роботика.

   Третото общинско състезание по роботика е продължение на проведените от Русенския университет и ЦПЛР–ЦУТНТ-Русе образователни STEM курсове по роботика с микрокомпютрите micro:bit и роботизираните платформи micro:maqueen. Съдържанието на курсовете бе специално разработено от преподаватели от катедра „Телекомуникации“ на Русенския университет и е съобразено със знанията и възможностите на учениците от 3-ти и 4-ти клас.

   В тазгодишното издание на състезанието участие взеха 48 ученици от 3-ти и 4-ти клас на СУ "Васил Левски", СУ "Възраждане", СУ "Йордан Йовков", ОУ “Васил Априлов”, ОУ "Любен Каравелов", ОУ "Братя Миладинови", ОУ “Тома Кърджиев”, ОУ "Никола Обретенов", ОУ "Олимпи Панов", ОУ "Ангел Кънчев", ОУ "Отец Паисий" – гр. Мартен, както и ученици от групите по роботика на ЦПЛР–ЦУТНТ-Русе. По време на състезанието децата премериха сили в три категории – „Светлинна щафета“, „Следене на линия“ и „Роботанци“.

   В края на състезанието бяха връчени награди на победителите и участниците в състезанието. Печеливши в това събитие бяха както децата, така и техните преподаватели, родители, всички гости и зрители. Всичко това е така, защото няколко часа в залата на русенската Алма Матер препускаха и танцуваха роботи, кънтеше смях, а атмосферата беше пропита с весели емоции



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още