Община Русе ще дари компостери за разделно събиране на малките населени места и домове за социални услуги

Община Русе ще дари компостери за разделно събиране на малките населени места и домове за социални услуги
Публикация   30 Май, 2024   /     akcent.bg   /     277

   С мнозинство от 42 гласа от общинските съветници Община Русе получи зелена светлина да дари 108 закупени по проект пластмасови компостера за разделно събиране на биоразградими отпадъци. Те ще бъдат раздадени на малките населени места и на домовете за социални услуги на територията на общината.

   „Компостерите ще бъдат използвани при извършването на дейности, свързани с поддръжка на озеленените площи. Целта ни е да стимулираме жителите на община Русе, че отпадъкът може да се превърне в полезен материал. Чрез компоста се предотвратява депонирането и изгарянето на растителен отпадък, като така се затваря цикълът, в който той се превръща в почвен подобрител. По този начин се създават условия за отглеждане на екологично чиста продукция“, заяви заместник-кметът Никола Лазаров.

   След като бъдат раздадени компостерите на кметовете на малките населени места и директорите на домове, които са изявили желание, останалите бройки ще бъдат дадени на гражданите, събрали най-много точки в своите клиентски карти от предадени отпадъци по домакинствата в община Русе в мобилните центрове в края на всяка календарна година.

   „Общината провежда тази инициатива за трети път. Продължаваме да работим и в посока да възпитаме у подрастващото поколение стремеж за опазване на околната среда и ресурсите й“, допълни Лазаров пред Общинския съвет.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha