Георги Георгиев: Въпрос на дълг и чест е да продължим да популяризираме героичния си военен летопис

Георги Георгиев: Въпрос на дълг и чест е да продължим да популяризираме героичния си военен летопис
Публикация   30 Май, 2024   /     akcent.bg   /     291

   Днес в Русе бе представена книгата „Не, не сте забравени“, която е посветена на 110-ата годишнина от Балканските войни и стотиците герои – русенци, отдали живота си за свободата и независимостта на страната. Съставители на книгата са о.р. майор Евгени Алексиев и о.р. лейтенант Огнян Беломорски. Сред гостите на събитието бяха заместник областният управител Георги Георгиев, началникът на Военното окръжие полковник Васил Петров и Деница Аспарухова, която е ръководител на Военния клуб в града. По думите на Георгиев издаването на подобна книга е пример за активно гражданско поведение и ясен знак, че  духът на предците ни живее в нас и ни води през изпитанията на времето. „И днес родолюбието е най-категоричният критерий за моралните ценности на един народ, за достойнството на една нация, която отстоява своята независимост, а също и за прозорливостта на политиците. Изстраданите уроци от Балканските войни ни карат да ценим силата на европейското единство. Именно затова е важно националният ни идеал и днес да бъде неразделна част от  европейските идеи за мир, демокрация и просперитет“, каза заместник областният управител. „Вашето дело ни провокира да познаваме и помним историята си. Въпрос на дълг и чест е да продължим да популяризираме героичния си военен летопис. Наша обща отговорност е да съхраним българското самосъзнание“, допълни още Георгиев.

   От своя страна полковник Петров заяви, че такива събития доказват, че героите не са забравени. „Ние помним техния героизъм. Ние продължаваме тяхното дело, работим и служим на родината“, заяви началникът на русенското Военно окръжие. Според него ключов фактор за патриотичното възпитание на подрастващите е постоянното споделяне както в семейството, така и в училище на примерите на родните герои. „Вярвам, че книгата Ви ще бъде интересно и ценно четиво за всеки, докоснал се до нея“, каза Деница Аспарухова и пожела на всички да бъдат все така инициативни и обществено ангажирани личности.

   Книгата е от 60 страници и е по-скоро с документален характер. На близо 20 страници са поместени известните до момента имена на загиналите русенци в Сръбско-българската война, Балканските войни, Първата и Втората световни войни, както и по време на международните мироопазващи мисии, а също и на опълченците от 1877 – 1878 г. Читателите ще открият и три стихотворения отново свързани с отдалите живота си в името на България. Едното стихотворение е на о.р. лейтенант Огнян Беломорски, а другите две са на заслужилия доцент от Русенския университет Живодар Душков. Специално място в книгата са заели още интервюта с ветерани, както и десетки снимки на Стоян Икониев, документиращи дейността през последните години на ветераните от Русе.

   На събитието, което се проведе в клуба на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в крайдунавския град, присъстваха още председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в България о.з. капитан Вили Икономов, председателят на Управителния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Русенско о.з. подп. Веселин Додев, както и председателят на Общинската организация о.з. подп. Георги Николов, а също и председателят на Областната структура на Съюза на военнопострадалите и военноинвалидите д-р Надежда Цветкова. Гост на събитието беше и ветеранът от Втората световна война Велизарий Симеонов.

   Участието на България в Балканските войни през 1912 – 1913 г. е една от най-славните страници в героичния ни военен летопис. То е ярък израз на стремежа на народа към свобода и национална цялост. Във войните България мобилизира над 714 000 души – на практика няма българско семейство, което да не е изпратило баща, брат, любим. България дава над 170 000 жертви -  убити и ранени в двете Балкански войни.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още