Вторник, 18 Юни 2024

Безопасността е най-важна при избора на играчки за децата за 1 юни

Безопасността е най-важна при избора на играчки за децата за 1 юни
Публикация   29 Май, 2024   /     akcent.bg   /     123

Проверете регистъра на системата Safety Gate за забранени опасни детски стоки

   При избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент, напомни основателят на онлайн платформата Габриела Руменова.

  „Някои от рисковете са забележими и на пръв поглед. Това са т. нар. конструктивни дефекти – остри ръбове, които може да порежат детето, както и слаби и паянтови конструкции, които пък водят до счупване или преобръщане на изделието. Някои от играчките са платови, други са дървени, трети – от пластмаса, но почти навсякъде се използват бои, а те може да се окажат вредни за децата поради високо съдържание на забранени или ограничени за употреба химични вещества и техни съединения, които с натрупването в организма водят до онкологични заболявания или нарушения на репродуктивната система. Това са т. нар. химически рискове, които може да не сме в състояние да установим“, обясни тя.

   Експертът препоръча на родителите, преди да закупят играчка, да се информират от регистъра на системата на Европейската комисия Safety Gate кои са забранени и поради какви причини. „Има случаи в практиката, в които дадена стока е издържала тестовете за безопасност преди пускането и на пазара, но инциденти или възникнали в хода на нейната експлоатация рискови ситуации водят до повторни изпитвания, след които се стига до изтеглянето на тази стока от пазара, преработване или унищожаване. Затова, дори стоката към момента да не е обявена за забранена, ако ние виждаме някакви рискове, трябва да информираме търговеца и контролните органи за предприемане на необходимите действия за повторното и тестване и вземане на съответните мерки, разясни Руменова.  Ако се установи, че стоката е опасна, потребителят има право да получи парите си за нея от продавача. В случай на претърпени вреди пък може да търси обезщетение по съдебен ред.

   Руменова посочи, че е важно да се четат и спазват указанията и инструкциите за употреба и добави: „Може една играчка напълно да отговаря на всички изисквания за безопасност, но при неправилна експлоатация да се стигне до инциденти.“ И даде пример със зареждането на влажна батерия на електрическа тротинетка, което може да доведе до взрив. „Децата са много изобретателни и каквито и мерки да са взети от производителите за обезопасяването на елементи от играчката, които могат да се окажат опасни, те все пак биха могли да стигнат до тях, затова не трябва да бъдат оставяни без надзор“, обърна внимание още тя.

   "Ако сме купили през интернет играчка и детето не я е харесало например, но не е разопакована, имаме 14-дневен срок, в който да заявим развалянето на сделката и срок от 14 дни за връщане на стоката. Рекламацията при дефект е до 2 години от закупуването, но когато продуктът е опасен, незабавно се преустановява неговата употреба и той се връща на търговеца срещу получаването на заплатената сума", каза още Руменова.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha