Деян Стайков: Уважението към учителската професия е в основата на просперитета на един народ

Деян Стайков: Уважението към учителската професия е в основата на просперитета на един народ
Публикация   29 Май, 2024   /     akcent.bg   /     255

   Деян Стайков е роден на 21.09.1977 год. в град Русе.  Завършил с отличен успех Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, специалност история и география. Вече деветнадесет години работи като учител, а по късно и като заместник-директор в русенско училище.  Преди шестнадесет години съвместно с РУО, Регионалния исторически музей и ВМРО-Русе става инициатор и учредител на обучението  по ФУЧ „Русезнание“ в русенските училища. Член на ВМРО-БНД от двадесет години. Председател на НЧ „Гоце Делчев 2009“ гр. Русе. В листата на ВМРО за парламентарните избори Деян Стайков е с преференция 111.

– Защо избра да станеш учител?

– Като малък не съм си мечтал да стана учител, просто обожавах историята и четях всичко което ми попадне на историческа тематика. Постепенно увлечението ми се превърна и амбиция да уча история, а впоследствие и да стана учител. Мислех си, че няма по-лесно нещо от това да си учител, но съм грешал много. Доста хора си мислят, че няма нещо по-лесно от това да бъдеш учител, но не е така. Първо трябва да си намериш работа, което, вярвайте ми, коства доста време и нерви, а след това и да се докажеш. Това обаче не става само с ходене на работа, а с много труд. След труда вече идва и признанието, и успеха.

– Какви перспективи имат младите учители, които сега започват своя професионален път? Какъв е твоя съвет към тях?

– Перспектива има винаги, стига да я търсиш. Съветвам младите учители на първо място да бъдат упорити. Ботев го е казал „учителят трябва да е упорит като магаре и телесно здрав като битолски просяк”. Сега някои биха казали, че лесно се работи с „добър материал”, както в моето училище, ала вярвайте ми, колкото е по добър материала, толкова повече трябва да работиш, за да го доразвиваш.

– Какви са предизвикателствата пред един съвременен учител?

– Реформата, новите технологии, промяната в начина, по който сме се учили ние и децата от Z-поколението. Обаче най-голямото предизвикателство си остава професионализмът, който трябва да притежава всеки един колега.

– Твоят съвет към онези, които започват своя път сега?

– Основната задача на учителя по история е да създаде чувства на любов и преклонение пред нашия народ. Децата трябва да обичат България и аз, като историк, винаги се стремя към едно и също нещо – да пробудя поколението, което обучавам. Да го пробудя към родолюбие, защото за мен България е над всичко. Затова и съм член съм на ВМРО Не защото съм искал постове и признание. Член съм защото през 1893 година, ВМРО е основано от учители и ние днес също осъзнаваме огромната роля на българското образование за развитието на нашата Родина.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още