Радев продължи атаката към НАТО и политиците, ,,стискали само детско пистолетче,,

Радев продължи атаката към НАТО и политиците, ,,стискали само детско пистолетче,,
Публикация   28 Май, 2024   /     akcent.bg   /     888

Президентът иска депутатите да се подпишат, че ще воюват, ако изпращат военна помощ

   Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не означават абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряко сблъсък с Русия. Това коментира президентът Румен Радев от Швейцария, където е на посещение по покана колегата си Виола Амхерд.

   По думите на Радев наблюдаваме как и риториката, и действията в тази посока ескалират.

   Президентът знаково не присъства на заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО в София, но не спира да критикува от разстояние действията на Алианса.

   Радев коментира, че политиците, които през живота са стискали в ръка "само детско пистолетче", трябва да се допитат до експерти, преди да взимат решения.
 
   "Аз призовавам всички депутати и политици, които вземат решения за изпращане на оръжие и ескалация, да преминат поне един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, те ще воюват за България", каза Радев.

   Коментарът на Радев дойде след като по-рано премиерът Димитър Главчев каза по време на Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, че никога не е обкъждано изпращането на български войници в Украйна и подобни твърдения са "типичен пример за хибридна атака и дезинформация".

   "Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за изпращане на военни - бел. ред.), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме", заяви Радев в отговор на казаното от Главчев.

   "Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна - чрез предоставяне на разузнавателна информация,целеуказване, оръжия, муниции, подготовка и вече има европейски лидери, които открито говорят за това присъствие", коментира президентът Радев.

   Той заяви още, че се не е избягвал среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в момента е на посещение в София, а визитите му в Унгария и Швейцария са съгласувани много преди да стане ясно, че Парламентарната асамблея на НАТО ще заседава в София.

   Допълни, че се надява да продължи конструктивните си разговори със Столтенберг на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.

   Kъм момента обаче не е ясно дали Радев ще представя България на този форум.

   При посещението си в Швейцария Радев поздрави президента на страната за инициативата да организира международна конференция, на която да се търси формулата за мир в Украйна. Той обаче изрази, обаче, скептицизъм в успеха на това начинание в отсъствието на Русия.

   България ще участва на конференцията, но решението за това кой ще я представлява, е на служебния кабинет, допълни още Радев.

"Това е една изключително важна първа стъпка - да се говори не само за оръжие, за подготовка и победа, а и за мир. И аз поздравявам президента на Швейцария за тази важна стъпка напред, но и двамата споделихме, че не сме оптимисти, защото без другата страна не можем да очакваме практически резултати. Много е важно ще има ли повече държави - най-вече глобалният юг и Южна Америка. Важно е какви отговори ще дойдат от Китай, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия", посочи Радев. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha