Понеделник, 17 Юни 2024

В САЩ се готвят за едно от най-горещите лета в историята

В САЩ се готвят за едно от най-горещите лета в историята
Публикация   26 Май, 2024   /      затопляне,   /     183

Изменението на климата е основен фактор за цялостното затопляне, което Земята преживява

   Според последните проучвания на Националната метеорологична служба (NWS) САЩ може да се сблъскат с незапомнена жега това лято. И това може да означава повече екстремни метеорологични явления – както и много здравни рискове.
 
   Прогнозата на NWS сочат, че много части на САЩ – включително Нова Англия и югозападната част – ще отбележат по-високи от средните температури от юни до август. През последните години жегите се дължат на изменението на климата и в някои случаи на появата на климатичен модел, известен като Ла Ниня, който допринася за по-сухи условия в определени региони в САЩ. Според Weather Channel това лято може да се окаже едно от най-горещите в историята.
 
   По-високите температури ще доведат до сериозни последици за околната среда – по-висок риск от суша, урагани и горски пожари в някои райони. В жегите се обострят сърдечно-съдовите заболявания, зачестяват смъртните случаи. Все по-топлите лета подтикнаха хората да вземат повече предпазни мерки– да се научат да преразпределят извършваните дейности, да се обзаведат с климатици и да останат бдителни за екстремни метеорологични явления, засягащи водоснабдяването им и качеството на въздуха.

  Изменението на климата е основен фактор за цялостното затопляне, което Земята преживява – включително по-горещите лета, казват експерти. „Големият очевиден играч са парниковите газове, които причиняват дългосрочни промени в климата“, твърди Уилям Боос, доцент по земни и планетарни науки в Калифорнийския университет в Бъркли, пред Vox.

   Според анализ на Washington Post през 2022 г., средната лятна температура от 2017–2021 г. е била с 1,7 градуса по Фаренхайт по-топла от средната лятна температура в САЩ от 1971–2000 г., увеличение, което съвпадна с рекордните годишни температури като цяло през последните години. Прогнозата за тази година ще продължи тази тенденция.

   Ла Ниня също може да допринесе за по-високи нива на топлина тази година, ако се случи през следващите месеци. Ла Ниня е атмосферно явление, включващо силни ветрове, които водят до по-ниски температури в Тихия океан. Студената вода променя курса на въздушните течения на голяма надморска височина и този циклон допринася за промените във времето. Въпреки че Ла Ниня може да доведе до „охлаждане на глобалните температури... тя причинява промени в моделите на вятъра, които могат да причинят някои райони да бъдат по-топли от нормалното през лятото“, обяснява климатологът Майкъл Ман от Университета на Пенсилвания.

   По-високите температури могат да доведат до по-интензивен сезон на ураганите. В Атлантическия океан се очакват между 27 и 39 тропически бури, приблизително два пъти повече урагани, отколкото се случват през стандартния сезон.
 
   Тъй като сърцата на хората са подложени на по-голямо напрежение, когато е горещо, това поставя допълнителен стрес върху онези, които се справят със съществуващи здравословни проблеми, както и върху уязвимите групи като младите, възрастните и бременните хора. Освен това стандартният механизъм на хората за охлаждане – изпотяване – може да се окаже недостатъчен, когато е особено горещо и особено когато има висока влажност .

„Средностатистически в САЩ жегата убива повече хора, отколкото всеки друг тип екстремно време“, казва Кристина Дал, климатолог.
Тагове : климат ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha