Понеделник, 17 Юни 2024

АСКЕЕР 2024 за Елена Нацариду и ДТ "Сава Огнянов"

АСКЕЕР 2024 за Елена Нацариду и ДТ
Публикация   25 Май, 2024   /     akcent.bg   /     255

„Аскеер" е българска награда за принос към театралното изкуство

   Награда АСКЕЕР за 2024 година спечели Елена Нацариду за костюмографията на спектакъла „Крали Марко – последната балканска легенда" от Владимир Левчев и режисьор Анастасия Събева. Продукцията на ДТ „Сава Огнянов" Русе бе отличена снощи при връчването на театралните награди в Театъра на българската армия.

   Елена Нацариду сподели, че наградата е неочаквана за нея и благодари на целия екип, и лично на режисьора Анастасия Събева, която, по думите й, е успяла да изкара най-доброто от нея, както и от всичките й колеги в представлението.

   Тя се пребори за статуетката в конкуренция с Мариета Голомехова, номинирана за костюмите си в две представления – „Преображение" и в „Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд, реж. Веселка Кунчева, Драматичен театър "Рачо Стоянов" – Габрово. Третият номиниран в категорията „Костюмография" беше Свила Величкова за работата си в „Опасни връзки" от Шодерло дьо Лакло, режисьор Станка Калчева, в Младежкия театър "Николай Бинев".

   „Аскеер" е българска награда за принос към театралното изкуство. Наградите се връчват от 1991 година от фондация „А'Аскеер".

   През 1996 година композиторът Пламен Мирчев - Мирона взема АСКЕЕР за за музиката на постановката на Пазарджишкия театър „Тайното Евангелие на Йоан" от Стефан Цанев.

фото: БНТ1


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha