Д-р Росица Кръстева от МЕДИКА с престижна номинация в Швейцария за принос за съвременното лечение на инсулт

Д-р Росица Кръстева от МЕДИКА с престижна номинация в Швейцария за принос за съвременното лечение на инсулт
Публикация   22 Май, 2024   /     akcent.bg   /     441

Четиринадесет са номинираните лекари и екипи от различни европейски държави тази година

   Началникът на отделението по Нeрвни болести в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ д-р Росица Кръстева бе номинирана за престижната награда Тhe Spirit of Excellence за принос в разпространението и промоцията на лечението на исхемичния инсулт. Сертификатът й за номинация беше връчен на церемония в Базел, Швейцария, по време на 10-тия Европейски конгрес по инсулт, който се проведе от 15 до 17 май 2024 г. Конгресът се организира ежегодно от Европейската организация за лечение на инсулта – ESO.

   Четиринадесет са номинираните лекари и екипи от различни европейски държави тази година, като д-р Кръстева беше единственият номиниран представител от България. Селекцията се извършва от Инициативата ANGELS измежду лекари, медицински сестри, представители на спешна помощ и други медицински лица, борещи се с инсулта, за цялостен принос в тази област. Това признание е престиж за нея, за „МЕДИКА“ и за Русе. По време на форума в Базел тя е дала интервю за списанието на ANGELS.

   Д-р Кръстева е член на работната група за разработване на Национален план за действие при инсулт 2030 г. Тя е изключително активна в информирането на обществото за симптомите на инсулта, за да могат хората бързо и лесно да го разпознават и да търсят адекватна лекарска помощ. Част е от мултидисциплинарния екип на болницата, който въвежда и следва съвременния алгоритъм на поведение при пациенти с инсулт от Спешно отделение до изписването от неврологично отделение и насочването им за рехабилитация. Тя е мотиватор, обучител, горещ привърженик на Инициативата ANGELS, чиято глобална мисия е посветена на приоритетите на ESO, а именно подобряване на шансовете за оцеляване на пациентите с инсулт и за живот без увреждания. Приобщаването и подготвянето на болниците за това е гаранция за достъп на всички пациенти до адекватни грижи.

   УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ е част от общността на Инициативата ANGELS и от края на 2018 година прилага съвременното лечение на исхемичен мозъчен инсулт с венозна тромболиза. За целта в лечебното заведение е създадена специална организация. Болницата, заедно с д-р Кръстева, активно подкрепя и здравно-образователната програмата Fast Heroes 112 (Бързи герои 112), която учи деца от 6 до 10 години и техните семейства да разпознават симптомите на инсулт и да действат правилно в условия на спешност. Използва се ентусиазмът на децата да споделят знанията си у дома и да ги предадат на своите близки. Ако се окаже помощ навреме, шансът инсултът да се преживее без последици е много голям. Тази инициатива дава своите положителни резултати – в Русе вече има няколко случая, при които деца и възрастни с бързите си реакции спасяват хора, получили инсулт.

   Признание за трайния успех на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ в прилагането на европейските критерии за превенция, диагностика, лечение и рехабилитация на инсулта са наградите за качествена грижа, които получава съвместно от ESO и ANGELS. Единствени по рода си, тези награди се присъждат всяко тримесечие на всички лечебни заведения по света, които покриват редица количествени и качествени показатели. Наградите в три нива – златна, платинена и диамантена – се изчисляват на базата на данни, попълнени в официални медицински регистри за качество, като международния регистър RES-Q, който е най-разпространеният такъв в България. УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ вече има над 12 награди, като наскоро получи поредната с платинен приз. Към момента болницата е само на една крачка от най-високия диамантен статут, към който се стреми, обясни д-р Росица Кръстева.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha