За първи път бюлетините ще се пускат в 4 кутии

За първи път бюлетините ще се пускат в 4 кутии
Публикация   21 Май, 2024   /     akcent.bg   /     242

Без екзитпол преди края на изборния ден

   Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни. 

   Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства, предава БНР. 

   Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни пред колегите си в комисията как ще се броят бюлетините от смесените секции: "За първи път бюлетините ще се пускат в четири избирателни кутии – две за хартиените и две за бюлетините от машинно гласуване. Съответно ще се преброяват бюлетините от четирите избирателни кутии. В работна група бяха подробно обсъдени методическите указания, включително редът, в който ще се извърши преброяването".

   В 9346 от секциите в страната ще има хартиени бюлетини и машини и съответно по четири кутии. В методическите указания за работата на секционните комисии е посочен и редът за преброяване и отчитане на  преференциите. Решенията на ЦИК с указанията ще се публикуват на страницата на Комисията. 

   Стана ясно още, че резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни.

   Централната избирателна комисия забрани с решение на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят проучвания "на изход", да оповестяват публично под каквато и да е форма резултати преди приключването на изборния ден.

   Резултатите от допитвания до общественото мнение по повод на изборите също не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден, както и до обявяване на края на гласуването на територията на страната.

   Социологическите агенции се регистрират в ЦИК, а анкетьорите не могат да анкетират непосредствено пред избирателните секции. Те трябва да работят на разстояние най-малко три метра от изхода на помещението, в което се гласува.

   Могат да бъдат анкетирани само вече гласували избиратели.

 

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha