Вторник, 25 Юни 2024

Симулация на сблъсъка на два кораба по р. Дунав ще бъде част от областно учение

Симулация на сблъсъка на два кораба по р. Дунав ще бъде част от областно учение
Публикация   21 Май, 2024   /     akcent.bg   /     259

   На 22 май /сряда/ от 10.00 часа в акваторията на Пристанищен терминал „Русе-Запад“ /речен км. 496,300/ ще се проведе съвместно учение „Дунав 2024“. То се организира по разпореждане и под ръководството на областния управител Драгомир Драганов и е насочено към проиграване и проверка актуалността на Областния план за защита при бедствия в частта му, касаеща специфична опасност от нефтени разливи, възникнали при инциденти, свързани с корабоплаването по река Дунав и/или бреговата инфраструктура. Целта е да се подобри координацията и взаимодействието между всички институции при евентуална необходимост от ограничаване и ликвидиране на нефтен разлив.

   По време на учението се предвижда да се направи симулация на инцидент, причинен от сблъскване при разминаване между единичен моторен кораб и моторен кораб, тласкащ танкер-баржа в акваторията на пристанище Русе при речен км. 497,000. В резултат на катастрофата ще се е получила пробойна в района на товарното помещение на танкер-баржата, което е довело до изтичане на част от товара – дизелово гориво. За целта се предвижда в реката да се спуснат бонови заграждения, които да предотвратят по-нататъшно замърсяване. Ще бъде обявено и частично бедствено положение. „Подобни мероприятия са много важни, защото дават възможност да се види къде има слаби звена в организацията и при настъпване на евентуално подобно събитие да можем да ги отстраним и да реагираме по най-правилния начин“, коментира Драганов. В рамките на учението ще се проведе и медицинска евакуация на пострадало лице. Важно е да се отбележи, че по време на учението няма да се предприемат никакви дейности, водещи до реално замърсяване на реката.

    Преди дни се проведе и теоретична щабна тренировка, в която участваха всички институции от единната спасителна система и ведомствата, имащи отношение при възникването на аварийни ситуации по р. Дунав, общинските администрации Русе и Сливо поле и специалисти по защита на населението към тях и на фирма „Булмаркет груп“ АД.

   В утрешното учение се предвижда участие още на: Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“, дирекция „Речен надзор“ – Русе, Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, „Поддържане чистотата на морските води“ АД – гр. Варна, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, Регионална дирекция „Гранична полиция“, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Центъра за спешна медицинска помощ“, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, Районен център 112 и други компетентни институции. На мястото на събитието с цел безпроблемното му протичане ще бъдат също заместник областният управител Георги Георгиев и главният секретар на Областната администрация Ирена Тодорова.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha